3096 dager (Innbundet)

Forfatter:

Elisabeth Beanca Halvorsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 240
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: 3096 Tage
Oversatt av: Halvorsen, Elisabeth Beanca
ISBN/EAN: 9788202346911
Omtale 3096 dager

Natascha Kampusch om sine 3096 dager i fangenskap

Den 2. mars 1998 ble ti år gamle Natascha Kampusch overfalt på vei til skolen og kastet inn i en hvit varebil. Noen timer senere befant hun seg i en mørk kjeller. Der holdt kidnapperen, den 35 år gamle Wolfgang Priklopil, henne fanget i 3096 dager. Dette er hennes egen fortelling om dagene i fangenskap.

Priklopil tvang Natascha Kampusch til å være slaven hans. Han barberte hodet hennes slik at ingen skulle gjenkjenne henne når hun ved svært sjeldne anledninger fikk lov til å forlate huset. Flere ganger ble hun utsatt for fysiske overgrep, og hun hadde lite tilgang på mat. Da hun var 16 år, veide hun mindre enn 40 kilo. Hun hadde da forsøkt å ta sitt liv flere ganger. I boken beskriver Natascha hvordan hun til tross for sin unge alder klarte å beholde troen på å overleve, og hvilke strategier hun benyttet for å unngå at kidnapperen benyttet mer vold. 23. august 2006 klarte hun å rømme fra fangenskapet idet Priklopil et kort øyeblikk hadde ryggen til henne. Da Priklopil fikk vite at han var etterlyst, tok han sitt eget liv ved å hoppe foran et tog. Han var da 44 år gammel.

Boken handler om alle de åtte årene Natascha Kampusch satt fanget, fra den dagen det skjedde til hun rømte fra fangenskapet for fire år siden. Hun forteller om sin vanskelige barndom, de eksakte detaljene fra den dagen hun ble bortført, hennes opphold i det 5 kvm lille kjellerhullet og de mentale og fysiske overgrepene hun ble påført. 3096 dager er den definitive historien til en overlevende. Hun beskriver hvordan hun i en situasjon av nesten umenneskelig håpløshet sakte lærte seg å manipulere sin overgriper. Og hvordan hun mot alle odds klarte å rømme.

Kjære leser,

Hvis du ønsker et dypere innblikk i min biografi, finner du en såkalt 2D-kode ved slutten av hvert kapittel. Ved å skanne 2D-koden vil du motta informasjon om min barndom og om fangenskapet som video, tekst, bilde og lydfil på mobiltelefonen. Du er også velkommen til å sende meg spørsmål eller be om en autograf med personlig hilsen.

Alt godt,
Natascha Kampusch

Slik fungerer det:
*Send en SMS med kodeord "nknor" til følgende nummer: + 43 676 800 92 022
*Følg lenken i svaret du får på SMS for å laste ned 2D-leseren gratis.
Innholdet er gratis. Kostnader for nedlasting og SMS i henhold til ditt mobilabonnement.

Til toppen

Andre utgaver

3096 dager
Bokmål Lydbok-CD 2011
3096 dager
Bokmål Nedlastbar lydbok 2011
3096 dager
Bokmål Lydbok MP3-CD 2011
3096 dager
Bokmål Heftet 2012
Anmeldelser 3096 dager

« ... et hjarteskjerande dokument om korleis eit barn veks til kvinne i fangenskap. [...] Eg slår med dette fast at dette er ei bok alle vil ha godt av å lese – fordi lesinga gjer så innmari vondt.»
Bjarne Tveiten, Fædrelandsvennen

«En forferdelig bok. En vidunderlig bok. [...] Den er skrevet av et menneske med en overveldende mental styrke, et skarpt intellekt og en forbløffende evne til å beskrive det ubeskrivelige. [...] Den er fremragende skrevet, men først og fremst er den innblikk i et sinn som vet hva virkelig frihet er.»
Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad

«Rystende og befriende om fangenskap. Glimrende bilde av rå undertrykking. [...] det er blitt ei flott bok. Ikke bare forteller den historien om det helt usedvanlige livet til Natascha Kampusch, den gir også rikelig rom for refleksjoner, ofte overraskende, tankevekkende, givende, med relevans langt ut over akkurat denne skjebnen.»
Jon Rognlien, Dagbladet

«Fortellingen om det åtte år lange fangenskapet er unik lesning. [...] Boken er godt skrevet, og det er overraskende i hvor stor grad den klarer å formidle følelser og erfaringer fra en mildt sagt uvirkelig tilværelse.»
Sten Inge Jørgensen, VG

«Terningkast seks [...] For en fantastisk grusom og optimistisk bok! [...] Aldri har jeg ‘møtt’ et så helstøpt, sterkt, sårbart og klartenkt menneske.»
Unni Lindell på www.unnilindell.no

Til toppen

Om forfatter Natascha Kampusch

Natasha Kampusch, født 17. februar 1988 i Wien, ble offer for en av de lengste kidnappingene i nyere tid. I 2006 gjenerobret hun friheten – etter 3096 dager i fangenskap. Siden da har hun prøvd å leve et normalt liv. Hun avsluttet skolen våren 2010 og studerer i dag i Wien. Denne boken har hun skrevet i et forsøk å legge hele historien bak seg.

Til toppen