Advokaten (Innbundet)

Forfatter:

Truls Holst Kopperud (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 432
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Rogue Lawyer
Oversatt av: Kopperud, Truls Holst
ISBN/EAN: 9788202518707
Omtale Advokaten

Modig og provoserende fra John Grisham!

Du kan like godt merke deg gateadvokat Sebastian Rudd med en gang. John Grishams nye, fargerike helt er råere, barskere og mer kynisk enn hans tidligere helter.

Den atten år gamle punkeren Gardy, en hjernedød dropout, som advokat Rudd kaller ham, er siktet for et satanistisk dobbeltmord på to jenter i den lille byen Milo, sørvest i USA. Full av tatoveringer og piercing gjør han et fullstendig håpløst inntrykk foran juryen, og er dessuten dømt på forhånd. Alle i byen tror Gardy gjorde det. Likevel tar Rudd jobben. Ikke fordi han tror det er mulig å vinne saken, men fordi det er en strålende sjanse til å avsløre anklagernes juks og fanteri og mangel på moral.

Ingen moralske skrupler

Rudd er en annerledes advokat. Han bærer våpen, og har en skuddsikker van som kontor. Han tar jobbene ingen andre advokater kan tenke seg å ta. Han har ingen moralske skrupler.

Er det greit for politi og aktor å jukse i retten, er det greit for advokat Rudd, også. Han har ikke eget firma, ingen faste kontrakter. Han har bare én ansatt, nemlig Partner. Han er Rudds sjåfør, og alltid tungt bevæpnet. 

Målet helliger midlene

Saken om Gardys skyld eller ikke er over i løpet av et par kapitler, og så følger nye rettssaker: Han forsvarer en pensjonist som i nødverge drepte en politimann da politiet invaderte feil hus midt på natten. Han forsvarer en kynisk bandeleder som er innhentet av loven, og truer med å drepe Rudd hvis han ikke vinner saken. Rudd blir selv tvunget til å jobbe i skyggene, og hans etiske kode er såre enkel: Hans motstandere er korrupte politikere, et umoralsk politivesen og en tvilsom gjeng med jurister. Alle jukser uten å blunke. Det viktigste er å vinne i rettssalen, uansett hvordan. Rudd svarer med samme mynt: Jukser påtalemyndighetene, så jukser Rudd.

Uforutsigbart rotterace

Hvorfor tar Rudd disse klientene? Fordi han mener alle har rett til en rettferdig rettssak. Men så eskalerer livet hans. Han sier ja til å forsvare Arch Swanger, som er siktet for å ha bortført, og antagelig drept, politimesterens 21 år gamle datter, Jiliana Kemp. Det skal bli den tøffeste prøven Rudd er satt på så langt i sin karriere. Ufyselige Arch stikker av, og går i gang med å terrorisere Rudd, blant annet ved å tvinge på ham hemmeligheter som truer alt han tidligere har trodd på som advokat. Vi er med på et uforutsigbart rotterace mellom klient og advokat, der Arch på en mystisk måte alltid vet hvor Rudd befinner seg, og hva han foretar seg.

Det kaotiske privatlivet

I motsetning til Grishams øvrige helter har Rudd et svært kaotisk privatliv. Kona har forlatt ham til fordel for en lesbisk og blond kjæreste, og han står midt i en bitter strid om samvær med deres sju år gamle sønn, Starcher, som Rudd bare får møte én gang i måneden. Rudd tar med seg sønnen sin på sin egen store lidenskap, nemlig burkamp (to slåsskjemper i et bur, og alt er lov) av verste sort. Det ender i fullt kaos, også utenfor buret, og dermed eskalerer også striden om Starcher.

Starten på en ny serie?

- Jeg håper dette er første bok i en lang serie om Rudd, sier Grisham i et intervju. La oss håpe han får rett, for Advokaten innfrir på alle måter. Den udiskutable kongen av juridiske thrillere leverer en barskere helt enn noen gang, og gir oss også et innsyn i jussens moralske gråsoner. En krass kritikk av USAs juridiske system ligger under, alltid med uredde, kyniske advokat Rudd i midten.

Til slutt det beste beviset på en god krimroman: Når alt er over vil du ha mer, mye mer av advokat Sebastian Rudds kompromissløse rettferdighet.

 Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen

Enestående
The Washington Post

Andre utgaver

Advokaten
Bokmål Heftet 2018
Advokaten
Bokmål Ebok 2018

Flere bøker av John Grisham:

Anmeldelser Advokaten

«Enestående»
The Washington Post

Engasjerende og underholdende
USA Today

Til toppen