Alle kan bake (Innbundet)

Forfatter:

I Alle kan bake viser konditor og krem.no-blogger Elin Vatnar Nilsen oss hvordan vi lager kakeklassikerne, fra bløtkake med krem, til pavlova, sjokoladekake, hvetekringle og kvæfjordkake. Boken tar for seg de 9 grunnoppskriftene som enhver kakebaker trenger å kunne. Her lærer du om sukkerbrød, vaniljekrem, formkaker, vannbakkels, mørdeig, marengs, søt gjærdeig, nøttebunn, ostekaker og sjokoladekaker. Hver grunnoppskrift er tildelt sitt eget kapittel med grundige beskrivelser og trinn-for-trinn-bilder, i tillegg til flere oppskrifter som tar utgangspunkt i grunnoppskriftene og videreutvikler dem. Mellom kapitlene kommer det faktasider med nyttig informasjon uansett hva du skal bake, om egg, sukker, gjær, mel, fløte, smør, sjokolade, hevemidler og krydder, samt en egen pynteskole. Alle kan bake er ujålete og enkel, slik at alle kan få det til, men er også avansert og utfordrende nok for mer drevne bakere.

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 232
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202531034
Omtale Alle kan bake

Fantastiske bake- og kake-opplevelser!

I Alle kan bake viser konditor og krem.no-blogger Elin Vatnar Nilsen oss hvordan vi lager kakeklassikerne, fra bløtkake med krem til pavlova, sjokoladekake, hvetekringle og kvæfjordkake. Boka tar for seg de 9 grunnoppskriftene som enhver kakebaker trenger å kunne.

Her lærer du om sukkerbrød, vaniljekrem, formkaker, vannbakkels, mørdeig, marengs, søt gjærdeig, nøttebunn, ostekaker og sjokoladekaker. Hver grunnoppskrift er tildelt sitt eget kapittel med grundige beskrivelser og trinn-for-trinn-bilder, i tillegg til flere oppskrifter som tar utgangspunkt i grunnoppskriftene og videreutvikler dem. Mellom kapitlene kommer det faktasider med nyttig informasjon uansett hva du skal bake, om egg, sukker, gjær, mel, fløte, smør, sjokolade, hevemidler og krydder, samt en egen pynteskole. Alle kan bake er ujålete og enkel, slik at alle kan få det til, men er også avansert og utfordrende nok for mer drevne bakere.

 

Mens jeg har skrevet har jeg hele tiden tenkt på deg. Tenkt på hva du trenger å vite for å lykkes. Klarer jeg å formidle den positive opplevelsen du kan få når du baker selv, og få deg til å lære av feil uten å gi opp, da har jeg oppnådd det jeg ønsker. Da kan jeg si høyt det jeg allerede vet: Alle kan bake!”

- Elin Vatnar Nilsen

Elin Vatnar Nilsen er utdannet konditor og har drevet bloggen krem.no siden 1999.

Slik får du mest ut av boka:
De fleste kapitlene starter med en grunnoppskrift og inneholder flere oppskrifter som har oppstått ut ifra denne. I starten av hvert kapittel får du en beskrivelse på hvordan du lykkes med å lage selve grunnoppskriften. Den gir en detaljert fremgangsmåte som ikke etterlater noen tvil om hvordan du skal få det til. Noen ganger går likevel ikke alt som planlagt. Under Hva skjedde? får du forklaring på problemer som kan oppstå. Spørsmål og svar lister opp flere ofte stilte spørsmål. Så følger resten av oppskriftene som perler på en snor. Har du først lært deg grunnoppskriften, kan du enkelt bruke denne kunnskapen til å lykkes med de andre oppskriftene i kapittelet, som alle (stort sett) er laget etter samme lest.

Fra innholdet:

  • Sukkerbrød
  • Kaker med vanlijekrem
  • Formkaker
  • Vannbakkels
  • Kaker med marengs
  • Mørdeig
  • Søt gjærdeig
  • Ostekaker
  • Kaker med mandler eller nøtter
  • Sjokoladekaker

Du finner alle de herlige klassikerne som: Kvæfjordkake (Norges mest populære kake), marmor- og krydderkake, Waleskringle, amerikanske sjokolade-cookies, Pavlova-krans, fyrstekake, Kvikklunsj-kake, Sarah Bernhard, Daim-iskake, Suksessterte, klassisk sjokoladekake med kokos og mange, mange flere!

 

Til toppen

Anmeldelser av Alle kan bake

Alle som er glad i å bake burde ha denne boka, og hvis du har lyst til å lære å bake er dette uten tvil den boka som kommer til å lære deg det. (...) Det er ikke noen tvil om at dette er en soleklar 6’er. (...) Etter mitt syn er dette en av de beste bakebøkene som noen gang er utgitt i Norge. (...) Dette er en bok som alle nybegynnere vil elske, men der også de mer drevne bakerne får i bøtter og spann med påfyll av kunnskap og ferdigheter.

Olav Birkeland, Hobbykokken.no

Til toppen

Utdrag

Fra forordet:

Jeg møter ofte mennesker som forteller meg at de ikke kan bake. Spør jeg hvordan de kan påstå noe sånt, får jeg som regel servert en historie om et bakeprosjekt som gikk skeis. Om en kake som ble så mislykket at de har lovet seg selv aldri å prøve igjen. Det er jo ikke så rart, tenker jeg. Alle har vi begynt et sted. Å erfare sin første kakekatastrofe kan ta motet fra alle og enhver. Det mest frustrerende er å ikke forstå hvorfor det skjer. Men når du får det til! Åh, for en følelse – for en glede! Det er dette jeg vil du skal oppleve.

Denne boka handler om hvordan du skal få det til, og mye dreier seg om å forstå det mest grunnleggende. Jo mer kunnskap om råvarer og baketeknikk, jo større er muligheten for å lykkes. Men man må erfare for å lære. Som alle andre har jeg bakt med vekslende hell og gjort tabber. Det er det som har gjort meg god til det jeg kan.

Hemmeligheten er å ikke miste motet, og å skjønne at det kun er et steg på veien til å bli en bedre kakebaker. Å være konditor har alltid vært en del av min identitet, men i 1999 tok konditorlivet en brå vending. Jeg sluttet å jobbe i familiebakeriet, byttet bransje og forsvant fra yrket. Å forlate bakeriet jeg vokste opp i, var en stor sorg. For ikke å glemme hvem jeg var og hvor jeg kom fra, fikk jeg ideen om å lage en nettside om kaker, desserter, is og konfekt. Det ble krem.no, en webside drevet på hobbybasis, fordi det å jobbe som konditor nå var fjernt for meg. Jeg havnet isteden på et kontor og ble der. Helt til det en dag gikk opp for meg at jeg måtte tilbake til det som sto hjertet nærmest. Etter 14 år borte fra sjokolade, krem og marsipan sa jeg opp fast jobb, startet som frilans og satset på at flere ville lese kremdott-no når nettsiden ble omgjort til blogg. Og heldigvis skjedde det. Gleden over å skape ting med hendene deler jeg i dag med tusenvis av følgere både på Instagram@kremno_elin og på bloggen krem.no. Akkurat som krem.no er denne boka full av grunnleggende, tradisjonelle og velprøvde oppskrifter som har fulgt meg i mange år. Jeg gir svar på spørsmål, deler råvarekunnskap og gir tips om dekorering av kaker. Du får små historier fra familiebakeriet, fra livet som konditor, og om den første duften av eplekake, bakt i en svartovn på min oldemors kjøkken på 1920-tallet.

Mens jeg har skrevet har jeg hele tiden tenkt på deg. Tenkt på hva du trenger å vite for å lykkes. Klarer jeg å formidle den positive opplevelsen du kan få når du baker selv, og få deg til å lære av feil uten å gi opp, da har jeg oppnådd det jeg ønsker. Da kan jeg si høyt det jeg allerede vet: Alle kan bake!

Til toppen