Berlinmuren (Heftet)

13. august 1961-9. november 1989

Forfatter:

Stein Gabrielsen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 588
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: The Berlin Wall
Oversatt av: Gabrielsen, Stein
ISBN/EAN: 9788202300685
Omtale Berlinmuren

Berlin - den delte byen

I løpet av noen augustdager i 1961 ble det satt opp et piggtrådgjerde gjennom sentrum av Berlin, en by med fire millioner innbyggere. Gjerdet ble til Berlinmuren, et symbol på den kalde krigens galskap.

Bernauer Strasse, august 1961: Gaten ligger på grensen mellom øst og vest; leilighetene hører til Øst-Berlin mens gateplanet er en del av Vest-Berlin. Kameraene går, og en hel verden er vitne til de menneskelige dramaene som utspiller seg. På den vestlige siden samler folk seg og roper oppmuntrende ord til østberlinerne i vinduene. Kameralinsen fanger bildet av en mann som er i ferd med å hoppe ut av vinduet i andre etasje da han blir holdt igjen av en vakt, mens vestberlinerne nede på gaten får tak i anklene hans og forsøker å trekke ham ned. Han har tyngdekraften på sin side og havner i sikkerhet på gaten på den vestberlinske siden.

Ikke alle var like heldige, som Bernd Lunser som klatret bortover taket med grensepolitiet i hælene og til slutt kastet seg ned mot et redningsseil på den vestlige siden – og bommet. Det skulle utspille seg mange personlige tragedier ved muren der østtyske grensevakter hadde ordre om å skyte alle som prøvde å flykte.

Byggingen av Berlinmuren hadde fått kodenavnet ”operasjon Rose”. Sovjetiske stridsvogner sto i utkanten av Berlin mens Stasi-agenter knuste ethvert forsøk på motstand fra østberlinerne. Vest-Berlins borgermester Willy Brandt ropte forgjeves på hjelp fra et resignert Vesten. Kennedy og vestlige ledere ønsket ikke konfrontasjon og lukket øynene for det kommunistiske komplottet i Berlin. De fryktet at protester kunne føre til en ny verdenskrig - i verste fall en kjernevåpenkrig - men ville heller ikke framstå som handlingslammet. Dermed tonet de ned nyheten og reagerte med høflige floskler. Storbritannia hadde nok med sin egen militære og økonomiske nedgang og ville redusere sitt nærvær i Tyskland. Frankrike hadde bundet opp flere hundre tusen mann i Algerie. John F. Kennedy uttalte i et morgenmøte i Det ovale rom at ”Det er ikke en hyggelig løsning, men en mur er helvetes mye bedre enn en krig”.

Berlinmuren fletter sammen murens dramatiske historie, nye funn fra arkivene og berlinernes personlige opplevelser. Frederick Taylor har skrevet en fascinerende skildring av etterkrigstidens politiske forhold som førte til at byen med nesten fire millioner innbyggere brutalt ble delt i to. Det er historien om et storpolitisk spill, men også om nådeløse adskillelser og hasardiøse fluktforsøk, om forfølgelse og resignasjon - og om håp. Et helt folk var fanget i en stat der det ikke fantes noen veier ut, et land der det å uttrykke misnøye ble oppfattet som forræderi. Da muren falt i 1989, hadde innbyggerne vært innesperret i sin egen by i 28 år.

Til toppen

Om forfatter Frederick Taylor

Frederick Taylor studerte historie og moderne språk ved universitetet i Oxford. Han er tidligere forlegger og har skrevet fire romaner. Taylor redigerte og oversatte Goebbels' dagbøker fra 1939-41, og han har skrevet bestselgeren Dresden, om bombingen av Dresden 1945.

Til toppen