En krevende vakt (Innbundet)

en krigsseilers nedtegnelser

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 232
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788243005754
Kategori: Historie
Omtale En krevende vakt

Vel 1000 norske skip og 35.000 sjøfolk deltok på alliert side under 2. verdenskrig. Av de rundt 10.000 nordmenn som omkom under krigen, mistet over 4200 livet på sjøen. Handelsflåtens innsats var det viktigste norske bidraget til de alliertes endelige seier. En av de få som har skrevet ned sin krigshistorie, er kaptein Sverre Sivertsen fra Molde. Dette er Sverres egen historie, slik han skrev den ned en gang på 1970-tallet – mer enn 25 år etter krigen.

Sivertsen vokste opp i en tid med høy arbeidsledighet, stor fattigdom og lite framtidshåp. Så snart han var konfirmert, dro han til sjøs. Hardt og brutalt fikk han oppleve sjølivets realiteter, men ingen ting skulle komme til måle seg med det han opplevde som krigsseiler.
Den 9. april 1940 lå han med tankbåten ”Ima” i havn i New York. I krigens to første år gikk han i konvoifart på Midtøsten, Sør-Afrika og India. I 1942 overtok han tankeren ”Marathon”, som gikk i konvoifart mellom USA og England.  Utallige ganger ble konvoiene torpedert. Når faren var som størst sto kaptein Sivertsen på brua dag og natt. Han hørte drønnene fra dypvannsbomber, han så tyske fly komme styrtende mot skipet sitt mens bombene falt, han så kjølstripen fra torpedoer på vei. Han så skip bli satt i brann og gå ned mens mannskapet skrek i det brennende oljehavet. Men aldri ble han truffet selv. ”Ima” og ”Marathon” var lykkeskip, mente han.

Til toppen