Rapport fra utpostene (Innbundet)

Skjebner 1940-45

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202281939
Kategori: Historie
Omtale Rapport fra utpostene

Rapport fra utpostene. Skjebner 1940-45 
 
Dette er den 30. i rekken av Arnfinn Hagas beretninger fra okkupasjonstiden i Norge 1940-45. Gjennom krigsårene var han borti mange slags hendelser, noen ekstra spennende, andre vemodige eller uvanlig gripende. Noen av de historiene som har gjort mest inntrykk på ham, har han samlet i denne boken. Dette vil være nytt stoff for de aller fleste, mens enkelte episoder så vidt kan være nevnt i bøker skrevet for 30 år siden. I mellomtiden har det vokst opp en hel generasjon.
Et par eksempler:
To passasjerer kom i snakk på en rutebåt mellom Bergen og Florø tidlig i 1941. Den ene skulle til Florø og videre derfra til England, mens den andre også utga seg for englandsfarer, men arbeidet for Gestapo. Han som virkelig skulle til England, var mildt sagt uforsiktig med hvordan han ordla seg, gestapoagenten skjønte sammenhengen og varslet sine oppdragsgivere. Denne tilfeldige samtalen førte til en av de store opprullingene i Norge i ufredsårene.
En annen beretning handler om Sigrunn Solberg fra et lite sted nord for Florø i Sogn og Fjordane. Hun tok imot en kutter fra en base i Skottland og plasserte to radiotelegrafister i området der hun bodde. Hun er et fint eksempel på at også kvinner kunne gjøre noen så "karslig" som å ta imot dem som kom sjøveien for å ta del i den norske motstandskampen.
 

Til toppen

Flere bøker av Arnfinn Haga: