Et Columbi egg og andre uttrykk (Innbundet)

Bruk. Bakgrunn. Betydning

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202296933
Kategori: Natur og friluft
Omtale Et Columbi egg og andre uttrykk

Språkets ville vekster

Hvem var egentlig «Djevelens advokat»? Hvordan havnet «rosinen i pølsa»? Og hva innebærer det å «gå over stag»? Her får du en innføring i språklige uttrykks opprinnelse.

«Et Columbi egg» er en løsning som er like genial som den er enkel – men var det virkelig Columbus som løste problemet med å få et egg til å stå ved å kakke det mot bordet? Uttrykket «blåmandag» betegnet opprinnelig dagen etter fastelavnssøndag, da kirken var pyntet med en blå duk. Denne oppfølgeren til bok-suksessen Katta i sekken (2006) forklarer bakgrunnen for uttrykk som «Sareptas krukke», «skyte spurv med kanoner», «gråte krokodilletårer», «ta tyren ved hornene» og «gi noen et eselspark». I norsk dagligtale finner vi greske og latinske ord, bibelske talemåter, fagtermer og forvanskninger av gamle ord og uttrykk side om side med slående bilder av eldre og nyere dato, kort sagt «hummer og kanari».
     Forfatter Kjell Ivar Vannebo er professor emeritus ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo.

Til toppen

Flere bøker av Kjell Ivar Vannebo: