Forstå dine drømmer, forstå deg selv (Innbundet)

Drømmeguide og leksikon

Forfatter:

Lisbeth Kristoffersen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 328
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Din guide til drømmenes verden
Oversatt av: Kristoffersen, Lisbeth
ISBN/EAN: 9788202423209
Omtale Forstå dine drømmer, forstå deg selv

Nattedrømmene våre er viktige for hvordan vi fungerer i våken tilstand. Heldigvis gjør de jobben enten vi minnes dem eller ei, men tar vi tak i drømmene våre, husker dem, tolker dem, ser dem som del av en større beretning om vårt liv, får vi tilgang til en rikholdig kilde vi kan forsyne oss av for å styre livet vårt i best mulig retning!

rbeide med drømmer kommer gjerne når man oppdager at drømmene er et viktig tilskudd til livet.

Gode og vonde drømmer
Er drømmen behagelig, kan den fungere som en påminnelse om kvaliteter i livet vi ikke bruker i stor nok grad i våken tilstand. Er den ubehagelig, kan vi gjennom drømmearbeid forsøke å finne frem til hva den anbefaler oss å korrigere. I drømmer etter voldsomme traumer eller i forbindelse med tunge depresjoner kan det være vanskelig å få øye på drømmens positive budskap, men med de spesielle metodene som Ole Vedfelt presenterer, kan også disse drømmene bli et verdifullt innspill til healing.

En behagelig drøm, for eksempel om å bli gjenforent med en man er glad i, kan fortelle om forsoning mellom indre krefter som vi med fordel kan bli mer bevisst på. Tar man et deilig bad i en drøm, kan det understreke viktigheten av å rense seg for forurensende følelser, motiver og intensjoner. Når drømmene fremhever positive kvaliteter, kan det skyldes at vi ikke gir dem tilstrekkelig oppmerksomhet mens vi er våkne, sier Ole Vedfelt. Vi bør derfor undersøke hva som skjer i livet vårt, sette fingeren på hva som fremkaller de gode følelsene og tilstandene, og se nærmere på hvordan vi kan verdsette, vedlikeholde og eventuelt forsterke dem.

De ubehagelige drømmene har også en jobb å gjøre. (Du bør derfor bruke drømmefangeren med varsomhet ...) Spør deg selv: Hva forsøker de å gjøre deg oppmerksom på? Drømmer du at du blir jaget eller forfulgt, som er et av de vanligste drømmetemaene, forteller det kanskje om følelser og tanker som forfølger deg, uten at du i våken tilstand er klar over hvor stor plass de opptar i livet ditt. Slike drømmer kan handle om sider ved oss selv som vi ikke har utviklet, og som ikke gir oss fred før vi tar dem på alvor. Prøver vi å gå i dialog med de aspektene av oss selv som forfølgeren representerer, kan det vise seg å være nettopp de kreftene vi trenger for å komme videre i livet. Forfølgelsesdrømmer kan også henvise til ytre opplevelser der man føler seg presset, eller til ubearbeidede traumatiske erindringer om ytre press eller overgrep.

Drømmeleksikon
Bokens andre del er et drømmeleksikon på hele 200 sider med symboler, gode beskrivelser og eksempler. Symbolene er ment som veiledning til det personlige drømmearbeidet. Ole Vedfelt forteller at de dels bygger på den psykoterapeutiske drømmelitteraturen, dels på den allmenne symbol- og drømmeforskningen og dels på hans egne erfaringer fra drømmearbeid i praksis.
 
Drømmeleksikonet gir inspirasjon og tolkingsmuligheter til en rekke av de viktigste og vanligste drømmesymbolene, blant annet blomster, dyr, farger, penger, hus, hjem, himmel og vann. Blant de mange eksemplene finner vi drømmer som de fleste har opplevd, for eksempel om forfølgelse og trusler, sex og erotikk, om det å falle og fly og komme for sent til viktige avtaler. Forfatteren understreker at drømmesymbolene ikke er ment som en fasit, men som inspirasjon til en assosiativ tenkemåte som kan føre til innlevelse og forståelse. De kan brukes som et utgangspunkt, slik at drømmeren med fantasi, intuisjon og analytisk sans kan undersøke hvilke av de mulige betydningene som passer best med viktige temaer i livet.

Drømmeleksikonet inneholder i tillegg oppslag med spesielle temaer som kan være relevante for drømmeforståelse: Barns drømmer, historisk drømmelitteratur, kvinnelig symbolikk og kvinnelig personlighetsutvikling, mannlig symbolikk og mannlig personlighetsutvikling, klardrømmer og mareritt, bare for å nevne noen.

Forstå dine drømmer – forstå deg selv er en lærerik og spennende veiledning til hvordan vi trinn for trinn kan arbeide med drømmer og tolkninger av symboler og temaer. En ypperlig bok for alle som ønsker å bli nærmere kjent med og utnytte de mulighetene som er å finne i drømmenes forunderlige verden.

Til toppen