Gandhi, eller Kunsten å snu verden opp ned (Innbundet)

Forfatter:

Stig Aasvik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 432
Forlag: Publicom
Språk: Bokmål
Originaltittel: Mahatma!
Oversatt av: Aasvik, Stig
ISBN/EAN: 9788292526293
Omtale Gandhi, eller Kunsten å snu verden opp ned

En stor sjel - Mahatma Gandhi

Under den indiske saltmarsjen i 1930 fulgte en kvart millioner mennesker Gandhi. Forfatteren spør Gandhis sønnesønn om han har noen teori om hvorfor alle valgte å følge Gandhi, hvorpå han svarer: - Hvis han bare hadde sittet i ashramen sin og sagt til folk at de skulle gå til havet, tror jeg ikke spesielt mange ville ha hørt på ham. I stedet sa han: "Jeg skal gå dit, hvis dere vil, kan dere gå sammen med meg.? Det var da folk tenkte "vi må også gå." "

Bokomtale av Ragnhild Mork


Det er en rundreise i Gandhis liv den finsksvenske forfatteren Zac O´Yeah tar oss med på. Gandhi ble født inn i en velstående familie. 13 år gammel ble han gift, og etter hvert fikk han fem barn. Den førstefødte ble det store problembarnet i familien og endte opp som alkoholiker og uteligger, ikke minst på grunn av måten han ble behandlet på av sin far. 

Vi følger Gandhi som ung dresskledd jusstudent i London, tilbake til India og derfra videre til Sør-Afrika, dit han dro etter en konfrontasjon med britiske myndigheter. Her praktiserte han som advokat i 20 år i byen Durban. Indian Opinion var navnet på ukeavisen som Gandhi startet – at han var journalist er mindre kjent.

Etter at Gandhi flyttet tilbake til India, fremtrådte han som den skikkelsen han for oss i dag er kjent som, kledd i enkelt, hvitt lendeklede og med barbert hode. I saltmarsjen ledet han tusener på tusener av indere, som gikk til fots 400 kilometer fra Ahmedabad til stranden ved Dandi. Der bøyde Gandhi seg ned og plukket opp en håndfull salt. Dette var en direkte provokasjon mot engelskmennene som innkrevde en svært upopulær saltskatt.

Gandhi huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder og sivil ulydighet i frigjøringen av India fra det britiske koloniveldet. Gandhi arbeidet for å fjerne motsetninger mellom tilhengere av ulike religioner. Han var forferdet over massakrene som fulgte delingen av subkontinentet i de to statene Pakistan (dominert av muslimer) og India (dominert av hinduer), en deling han for øvrig var imot. Han gikk inn for at muslimske Muhammad Ali Jinnah skulle være statsminister i et samlet India, men mislykkes altså.

Gandhis personlige styrke kom til uttrykk i hans konsekvente og enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel vegetarkost og gikk bare med et tøystykke på seg, vevd av garn han selv hadde spunnet. Han eide lite mer enn en seng, rokken han spant garnet til egne klær på og et par briller.

Gandhi døde etter han ble skutt på nært hold da han var på vei til morgenbønn i 1948. Han ble 78 år gammel.

 

"...unn deg Zac O´Yeahs Gandhi-biografi. I sin sjanger er den noe av det spenstigste, klokeste og mest inspirerende som har kommet ut på norsk på lang tid."
STIAN BROMARK, Dagbladet

Til toppen

Om forfatter Zac O'Yeah

Forfatteren Zac O'Yeah er født i Finland, oppvokst i Sverige og bor i Bangalore, sør i India. Hans forfatterskap lovprises. Boken om Gandhi er nominert til den høythengende utmerkelsen Augustpriset, oppkalt etter Sveriges største forfatter og dramatiker, August Strindberg.

Til toppen