Gjenferd (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 455
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788203350245
Omtale Gjenferd
Harry kommer tilbake fra Hong Kong etter tre år og melder seg på Politihuset for å etterforske et nedprioritert og til og med allerede oppklart drap i narkomiljøet. I Oslo er antall gjenger og heroinsalget sterkt redusert etter innsatsen til den nye sosialbyråden i samarbeid med den nye sjefen for Orgkrim, Bellman, Harrys rival fra Panserhjerte. Men det er kommet et nytt dop på gata kalt fiolin, et opiat som gir færre overdosedødsfall, men også sterkere avhengighet.

Harry får møte den antatte drapsmannen. Det er en gutt på atten år som han ikke har sett på lenge, nemlig Oleg, sønnen til hans ekskjæreste Rakel, som har vokst opp med Harry som sin farsfigur. Nye overraskelser dukker opp, og det i utgangspunktet typiske dopdrapet får et omfang Harry ikke hadde forutsett. Og de fleste sporene peker én vei. Oppover.

"Gjenferd" ble nominert til Bokhandlerprisen 2011.
"Jo Nesbø er en mester i sitt fag. Hans siste bok «Gjenferd» er krimhåndverk i verdensklasse. (...) «Gjenferd» er en kriminalroman som innfrir på alle nivåer."
Torbjørn Lysebo Ekelund, Dagbladet

"Jo Nesbø binder med stødig hånd handlingstrådene sammen, og ratter med like stødig hånd boken i mål."
Sindre Hovdenakk, VG (terningkast 5)

"Harry Hole, bedre enn noen gang."
Turid Larsen, Dagsavisen

"Årets roman om Harry Hole, 'Gjenferd', er sannsynligvis den beste i serien så langt."
Ola A. Hegdal, Dagens Næringsliv

"Det er en glede å slå fast at forventningene denne gangen ikke ble gjort til skamme. (...) Det som er nærværende er Jo Nesbøs intense, bilderike og samtidig nøkterne språk. Det gjelder også hans store talent som forteller og regissør av en fortelling."
Leif Ekle, NRK

"Jo Nesbø har skrevet Harry Holes dystre kjærlighetshistorie helt inn i mørket. Det er mesterlig gjort."
Arne Guttormsen, Vårt Land

"... en av de beste bøkene om Harry Hole."
Ole Jacob Hoel, Adresseavisa

Til toppen

Jo Nesbø binder med stødig hånd handlingstrådene sammen, og ratter med like stødig hånd boken i mål.
Sindre Hovdenakk, VG

Andre utgaver

Phantom
Engelsk Heftet 2012
Gjenferd
Bokmål Ebok 2011
Gjenferd
Bokmål Heftet 2017
Gjenferd
Bokmål Nedlastbar lydbok 2019

Flere bøker av Jo Nesbø:

Utdrag

Gutten som var blitt stående på innsiden av døra var så forandret at Harry et øyeblikk hadde holdt på å rope at det var feil person, at dette ikke var ham. Denne gutten hadde på seg Diesel olabukser og en svart hettegenser som reklamerte for Machine Head som Harry skjønte ikke handlet om det – etter hans tidsregning – nye tungmetallbandet. Heavy metal var selvfølgelig et indisium, men beviset var øynene og kinnbeina. Nærmere bestemt: Rakels brune øyne og høye kinnbein. Det var nesten sjokkerende å se hvor like de var blitt. Riktignok hadde han ikke arvet morens skjønnhet, til det var pannen for fremskutt, noe som ga gutten et dystert, nesten aggressivt oppsyn. Som ble forsterket av den glatte luggen som Harry alltid hadde antatt at han hadde arvet etter faren i Moskva. En alkoholisert far som gutten aldri hadde kjent ordentlig, han var bare noen år da Rakel hadde tatt ham med tilbake til Oslo. Hvor hun senere traff Harry.

Rakel.

Hans livs store kjærlighet. Så enkelt var det. Og så vanskelig.

Oleg. Smarte, alvorlige Oleg. Oleg som hadde vært så innesluttet, som ikke åpnet seg for noen, bortsett fra for Harry. Harry hadde aldri sagt det til Rakel, men han visste mer om hva Oleg tenkte, følte og ville enn henne. Oleg og han mens de spilte Tetris på Gameboyen hans, begge like innstilt på å knuse den andres poengsum. Oleg og han på skøytetreninga på Valle Hovin, den gangen Oleg skulle bli langdistanseløper og faktisk hadde talent for det. Oleg som smilte tålmodig og overbærende hver gang Harry lovet at til høsten eller våren skulle de dra til London og se Tottenham spille på White Hart Lane. Oleg som av og til hadde kalt ham «pappa» når det ble sent, han var søvnig og mistet konsentrasjonen. Det var nesten fem år siden Harry hadde sett ham, fem år siden Rakel hadde tatt ham bort fra Oslo, bort fra de grusomme minnene om Snømannen, bort fra Harrys verden av vold og drap.

Og nå stod han der foran døra, var atten år, halvt voksen og så på Harry uten en mine. I alle fall ikke en mine Harry greide å tolke.

Til toppen

Om forfatter Jo Nesbø

Jo Nesbø (født 1960) er utdannet finansanalytiker og siviløkonom ved Norges Handelshøyskole i Bergen, og han har jobbet som både journalist og megler ved siden av å være vokalist og låtskriver i rockegruppen De Derre.

Jo Nesbø debuterte som forfatter med kriminalromanen Flaggermusmannen i 1997, med politietterforskeren Harry Hole som hovedperson. Boken ble en kritiker- og lesersuksess og ga ham både Rivertonprisen og Glassnøkkelen. Harry Hole møter vi på ny i Kakerlakkene (1998) og i Rødstrupe (2000), som Nesbø fikk Bokhandlerprisen for. I 2004 ble Rødstrupe kåret til Tidenes beste norske kriminalroman i Bokklubben Krim og Spenning og NRK Nitimens store lytteravstemning. I 2001 kom novellesamlingen Karusellmusikk, som dessuten var tittelen på Nesbøs solo-CD samme år. Harry Hole er hovedperson også i Sorgenfri (2002), Marekors (2003), Frelseren (2005) og Snømannen (2007), som er vinner både av Bokhandlerprisen 2007 og Den norske leserprisen. Også for Hodejegerne (2008) – hans første kriminalroman uten Harry Hole – har Nesbø fått Den norske leserprisen. I Dagbladets kåring av tidenes beste norske kriminalromaner (2009) ble Jo Nesbø den overlegne publikumsvinneren. Han tok de tre første plassene, og samtlige av hans bøker var blant de tretten beste. Panserhjerte (2009) gjorde tidenes beste salg her hjemme. For denne boken har forfatteren fått den prestisjefylte danske Rosenkrantz-prisen. Sorgenfri, som på engelsk heter Nemesis, er nominert til Edgar Allan Poe Award, en av verdens viktigste bokpriser.

Jo Nesbøs bøker er solgt i to millioner eksemplarer bare i Norge. Han regnes som en av Europas beste forfattere og er oversatt til 40 språk. Mer enn seks millioner bøker er solgt på verdensbasis. Nesbø har også stor suksess med sine barnebøker Doktor Proktors prompepulver (2007), Doktor Proktors tidsbadekar (2008) og Doktor Proktor og verdens undergang. Kanskje (2010). Sistnevnte er tildelt Kritikerprisen for beste barne- og ungdomsbok 2010. Bøkene er solgt til 20 land.

«En mester i sitt fag. Krimhåndverk i verdensklasse.» Torbjørn Ekelund, Dagbladet

«Jo Nesbø binder med stødig hånd handlingstrådene sammen, og ratter med like stødig hånd boken i mål. [...] God, dyster sommerlesning.» Sindre Hovdenakk, VG (terningkast fem)

Til toppen