Hatet i Europa (Innbundet)

20 år etter Berlins andre fall

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 208
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202317898
Omtale Hatet i Europa

Hatet i Europa

Hatet i Europa
Tankevekkende og personlig bok om Øst-Europas nære historie fra Hans-Wilhelm Steinfeld.

Bokomtale av Lisa Svendsen


Hans-Wilhelm Steinfeld begynner sin siste bok med følgende sitat av Sir Winston Churchill:
«Den er dårlig forberedt på fremtiden som ikke kjenner fortiden». Historiens relevans for vår samtid og fremtid kan neppe formuleres bedre, og slik setter Steinfeld standarden når han tar for seg utviklingen i Russland og Øst-Europa etter Berlinmurens fall.

Steinfeld leverer en kraftfull bok om et svært interessant tema og en viktig problemstilling. Han viser hvordan flere års undertrykkelse og manglende oppgjør med historien preger de tidligere østblokklandene i dag. I Vest-Europa har man bevisst og målrettet fordømt nazismen som ideologi og politisk system, og man har fokusert på de omfattende menneskelige lidelsene under annen verdenskrig. Både i medier og i skoleundervisningen har jødeforfølgelsene, konsentrasjonsleirene og det hemmelige politiets omfattende og brutale metoder vært sterke argumenter mot nazismen og autoritære styrer generelt. Idealet har vært politisk frihet og vektlegging av menneskets egenverd.

I de røde regimene i øst var et slikt oppgjør med nazismen ikke mulig. De var jo selv autoritære styrer, og de baserte maktgrunnlaget sitt nettopp på makt, fangeleire og et fryktet hemmelig politi. I motsetning til å ta et oppgjør med ideologien og de menneskelige lidelsene hyllet man sin egen styrke ved seieren over nazismen, og den sterke antisemittismen har man ikke tatt tak i i det hele tatt.

Folk som har levd i undertrykkelse utvikler ikke nødvendigvis empati og medfølelse med andre som har det vanskelig. Steinfeld mener derimot at de blir sinte og aggressive og ikke minst svært skeptiske til andre. Da Berlinmuren falt etterlot kommunismen seg et politisk vakuum der fascistisk tankegang har fått skremmende godt fotfeste. Steinfeld mener at grunnen til dette var alle årene med undertrykkende styreform og det manglende oppgjøret med fascistiske ideologier og autoritære styrer. Ikke bare preges Russland og Øst-Europa av dette i dag, men Steinfeld viser også hvordan dette har fått omfattende internasjonale konsekvenser gjennom for eksempel russiske jøders konservative påvirkning på israelsk politikk, situasjonen i Afghanistan og gassproblematikk som rammer både Vest- og Øst-Europa i dag.

Steinfeld har sterke meninger og er forfriskende ærlig. Han er aldri redd for å si det han mener, og forsvarer sine standpunkter trygt fundert på et hav av kunnskap. Språket er fargerikt, og Steinfeld gjør fremstillingen sin levende med personlige erfaringer og morsomme anekdoter. Han fletter sammen et kaotisk politisk bilde og en omfattende historisk bakgrunn slik at det blir klart og forståelig på imponerende liten plass.

Til toppen

Flere bøker av Hans-Wilhelm Steinfeld:

Utdrag

Utenriksministeren ble rapportert også å ville saksøke meg, og uttalte: «Jeg forstår ikke tenkemåten til denne journalisten og heller ikke hva han vil oppnå.» Svaret var enkelt – jeg ville og vil fortsatt få frem nyansene i det som blir mer og mer ubehagelig i Østeuropa, nemlig sannheten!

Til toppen