Hva Helmer kunne sagt til Nora (Innbundet)

og andre essays

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 236
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205507517
Omtale Hva Helmer kunne sagt til Nora
«Du og jeg utgjorde ikke noe fellesskap, Nora, og skylden for det har du.» I denne boken lar Dag Østerberg Helmer få komme til orde overfor Nora, etter at hun har forlatt ham og han har fått tenkt seg om.

At Nora forlater Helmer i Ibsens skuespill Et dukkehjem, blir som regel oppfattet som en seier for kvinners frigjøring. Men hva om ikke Helmer også hadde grunn til å kjenne seg bedratt og sveket? Østerberg viser hvordan Helmer hadde sine forsvarere, som August Strindberg og Jonas Lie, og han avslører også Helmers eget bevegende avskjedsbrev til Nora, som aldri tidligere er utgitt.
Østerberg beskriver kampen mellom mann og kvinne, ekteskap, likestilling, og kjønnsrelasjoner generelt, gjennom sentrale forfatterskap fra det 20. århundret: Ibsen, Sigrid Undset, Simone de Beauvoir, Michel Foucault og Aldous Huxley. Østerberg lar alle komme til orde om seksualitet og kjønn i moderne samfunn.
"Essayistikk av høy klasse. Anbefales!" - JONAS GAHR STØRE
"Dag Østerberg har ein svært høg stjerne i min private mjølkeveg." - AGNES RAVATN
"Østerberg skrev fantastisk godt, i et språk som bestandig var en nytelse av intellektuell dybde." - HANS FREDRIK DAHL
"...selvsagt velopplagt og velinformert. (...) For meg har Østerberg alltid vært en av de store guttene, han var en annerledes-tenker uten å bli forutsigbar. Han kunne fekte, og forsvarte sin plass med argumenter som aldri var likegyldig påskudd til profilering." - TROND BERG ERIKSEN i Morgenbladet.
"Essaya er mest av alt prega av ei stor glede ved kunnskap og tankeverksemd. Den gleda er smittsam." - MERETE RØSVIK GRANLUND i Prosa.

Til toppen

Andre utgaver