Hvis dette er et menneske (Heftet)

Forfatter:

Tommy Watz (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 293
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Se questo è un uomo
Oversatt av: Watz, Tommy
ISBN/EAN: 9788282654937
Omtale Hvis dette er et menneske
Hvis dette er et menneske er Primo Levis vitnesbyrd fra Auschwitz. Teksten springer ut av Primo Levis grunnleggende «trang til å la de andre få vite». I sitt vitneprov omformer Levi ekstrem lidelse, ydmykelse, brutalitet, nedverdigelse og smerte til økt innsikt og kunnskap.

Bokens tittel, Hvis dette er et menneske, inviterer oss inn i en dyptgående re.eksjon over hva et menneske er, hva som skal til for å gjøre oss til mennesker, og hva som kan ta fra oss det menneskelige. Konsentrasjonsleiren som system hadde som formål å redusere fangene til «undermennesker», hvis eneste berettigelse var funksjonen som ren biologisk arbeidskraft. Romanen kan leses som en personlig beretning om leirerfaringer, men tekstens kanskje like viktige dimensjon er at den representerer et .loso.sk og antropologisk studium av menneskelige ekstremsituasjoner.

Rent konkret skildrer boken perioden fra Primo Levis arrestasjon i 1943 og oppholdet i Auschwitz fram til 18. januar 1945, da russiske styrker befridde leiren.

Etterord ved Margareth Hagen, professor i italiensk litteratur ved Universitetet i Bergen.

Til toppen