Kampklar (Innbundet)

norske soldater i fredens tjeneste

Forfatter:

, , og

Forfatter: , , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2007
Antall sider: 294
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788204131317
Omtale Kampklar

I denne boka formidler tre soldater og en feltprest sine tanker og opplevelser forbundet med å delta i skarpe oppdrag fjernt fra fredelige Norge.

Hvert år reiser et tusentalls norske soldater til krig og konflikt utenfor Norges grenser. I denne boka formidler tre soldater og en feltprest med erfaring fra Bosnia, Irak og Afghanistan sine tanker og opplevelser forbundet med å delta i skarpe oppdrag fjernt fra fredelige Norge.

For det finnes ikke en sannhet om livet i de fredsbevarende styrker. Hvert oppdrag har sine særtrekk, slik hver soldat har sin personlige historie.

Få vet mer om den moderne norske soldat enn lege Anne Kari Rom, som i mange år ledet Forsvarets Stressmestrings-team for Internasjonale Operasjoner. Hennes kunnskap og observasjoner tvinner seg gjennom boka og vil gi mange et nytt perspektiv på militært liv i det 21. århundre.

Til toppen

Utdrag

"Den som lever i troen av at man gjør Norge en tjeneste eller tjener det norske folk når man ikler seg norsk uniform med norsk flagg på skulderen er i beste fall optimist. Det norske folk har ingen ønske om å vite hva vi gjør, og hva vi har gjort eller gått gjennom i deres navn. Om Stortinget og Regjeringen sender norske soldater ut i krise, krig eller konflikt så er ikke det noe det norske folk har et forhold til. Kommer man gående i ørkenuniform, eller vanlig grønn uniform for den saks skyld, ned Karl Johan i disse dager blir man sett på som en kuriositet. Utdrikningslagsdeltakerne i rosa ballerinaskjørt eller harepuskostyme trekker til seg færre skrå blikk. "
Grenader Knut Grandhagen

Til toppen

Om forfatter Knut H. Grandhagen

Knut H. Grandhagen (født 1978) tjenestegjorde som soldat i Telemark bataljon og signerte kontrakt for å reise i fredsbevarende tjeneste som tjueåring. Han har blant annet vært på oppdrag i Bosnia-Hercegovina (1999) og i Afghanistan (2005). Grandhagen tok journalistutdanning i Australia. I 2007 er han tilknyttet Forsvarets informasjonsnettverk, men er fortsatt åpen for nye oppdrag i fredsbevarende tjeneste.Stine Walmsnæss Skjæret (født 1977) begynte sin militære løpebane som vernepliktigjournalist i Forsvarets Forum. Foruten befalsutdanning har hun en tverrfaglig bakgrunn med sosialantropologi, idéhistorie, Balkan-kunnskap og flerkulturell konflikthåndtering. Skjæret har vært på oppdrag blant annet i Kosovo (2001), Irak (2004) og Afghanistan (2004), og er i dag presse- og informasjonsoffi ser i Hærens transformasjons- og doktrinekommando.Kenneth Been Henriksen (født 1969) er utdannet prest ved Universitetet i Oslo og har vært i Forsvaret siden 1997. Han har også fordypet seg i krise- og katastrofepsykiatri og sentralafrikansk kulturkunnskap. I 2005 tjenestegjorde Henriksen i Afghanistan. Til daglig er han feltprest i Hans Majestet Kongens Garde.Anne Kari Rom (født 1946) er overlege og spesialist i arbeidsmedisin. Gjennom Forsvarets Stressmestringsteam for internasjonale operasjoner har hun arbeidet for samtlige internasjonale operasjoner med deltakelse fra Hæren og Luftforsvaret i perioden 1996-2005. Rom ledet teamet i tre år. I dag er hun seniorrådgiver ved Hærens transformasjons-og doktrinekommando.

Til toppen