Kapitalen (Heftet)

kritikk av den politiske økonomien

Serie: En Oktober klassiker 

Forfatter:

Erling Kielland (Oversetter) Stein Rafoss (Oversetter) Tom Rønnow (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 1019
Forlag: Oktober
Språk: Bokmål
Originaltittel: Das Kapital
Oversatt av: Kielland, Erling , Rafoss, Stein og Rønnow, Tom
Serie:
ISBN/EAN: 9788249516018
Omtale Kapitalen
"Kapitalen, første bok" ble utgitt i 1867 og er blitt stående som et av de mest beryktede og innflytelsesrike verkene i moderne tid. Karl Marx framsetter her en flengende kritikk av den private eiendomsretten. Han argumenterer for at kapitalismen vil forårsake et stadig økende skille i velstand og velferd, men der undertrykkelsen i slavesamfunnet og føydalsamfunnet er åpenbar, er den i det kapitalistiske samfunnet skjult. Marx spår at kapitalismen vil bli avskaffet og erstattet av et system som sikrer felles eierskap til produksjonsmidlene.

Politiske tenkere før Marx anså de økonomiske lovene for å ha samme status som naturlover. Marx hevdet også at den økonomiske utviklingen tok form av en lovmessig prosess, men han viste hvordan disse lovene var historisk oppstått og formet, altså skapt av mennesker, som også vil være i stand til å skape dem annerledes.

"Kapitalen" fikk raskt en leserkrets blant lederne i de sosial - demokratiske partiene, særlig i Russland og Tyskland. Verket som Friedrich Engels kalte arbeiderklassens bibel har beholdt sin status som en uunnværlig klassiker.

Til toppen

Andre utgaver

Kapitalen
Bokmål Ebok 2016

Flere bøker av Karl Marx:

Bøker i serien