Kitty Kielland (Innbundet)

Forfatter:

Arlyne Moi (Oversetter) Oddvar Moi (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 303
Forlag: Uten tittel
Språk: Bokmål
Oversatt av: Moi, Arlyne og Moi, Oddvar
ISBN/EAN: 9788293502081
Kategori: Kunst og kultur
Omtale Kitty Kielland
Kitty L. Kielland (1843-1914) er blant Norges mest betydningsfulle kunstnere fra 1800-tallet. Hun var en pioner på flere områder. Kielland var en av de første friluftsmalerne. Hun er mest kjent som grunnlegger av jærmaleriet og for å ha innført nyromantikken i norsk malerkunst. Før sine samtidige kollegaer malte hun interiørportretter basert på friluftsmaleriets prinsipper.

Som friluftsmaler tok Kielland med seg skissekassen og utforsket forblåste landskaper på Jæren, skoger i Nord-Frankrike, stille tjern på Østlandet og norske høyfjell. Etter hvert satte hun opp store lerreter og var en av de første kunstnerne som malte ferdige bilder foran motivet. Kielland skapte sin egen plass i fortellingen om det norske landskapet, en fortelling mennene inntil da hadde vært alene om å konstruere.

Med pensel og penn tok Kielland seg frem på mennenes arena både i landskapsrommet og i det offentlige ordskiftet. Hun var en uredd samfunnsdebattant, som skrev noveller, artikler og avisinnlegg om likestilling, moral og kunst.

Til toppen