Koftefest (Innbundet)

Forfatter:

og

June Witzøe (Illustratør) Elin Nordmeland (Illustratør)

Fargerike kofter fra Tone Loeng og Vanja Blix Langsrud, kjent fra Koftegruppa på Facebook!

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 293
Illustratør: Witzøe, June og Nordmeland, Elin
Forlag: Embla
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292577905
Kategori: Gensere og jakker og Norske mønster og tradisjonsstrikk
Omtale Koftefest

Koftefest - til hverdag og selskap!

Koftefest inneholder 48 spennende og fargerike kofter fra Tone Loeng og Vanja Blix Langsrud, kjent fra Koftegruppa på Facebook.

I løpet av de siste hundre årene har koftenes popularitet, fasong, farger og mønster variert i motebildet. 40 av koftene som er presentert, er nye design, både helt nye mønstre og redesign med inspirasjon fra gamle kjøpekofter fra 60- og 70-tallet. Det er flest damemodeller, men de har også barne- og herrekofter med i boken. Her lærer du også den gamle teknikken med å strikke kofter ovenfra og ned, der du slipper den store monteringsjobben.

Tone og Vanja ønsker å vise fram ulike snitt, farger og mønsterstrikk, og boken har blitt en reise i koftens historie. I løpet av de siste hundre årene har koftenes popularitet, fasong, farger og mønstre variert i motebildet. Med den store interessen disse to strikkeglade jentene har skapt med sin flotte koftemodeller, blir det spennende å se utviklingen de neste tiårene.

 

Koftefest er full av flotte kofter som viser hvordan de kan brukes til både hverdag og fest!

 

Tone Loeng er over gjennomsnittet interessert i kofter og koftehistorikk. Hun startet Koftegruppa på Facebook i 2013, som nå har nærmere 57 000 medlemmer. Hun elsker å gå på jakt etter gamle koftemønstre, og er stor fan av snitt og mønstre fra før 80-tallet. Samtidig som hun skaper helt nye fargerike design, har hun også en egen forkjærlighet for å redesigne gamle mønstre.

Vanja Blix Langsrud er mest kjent for sine fargerike helmønstrede kofter, og hennes mest kjente design er Vanjakofta. Som femåring lærte hun å strikke av moren sin. Siden den gang har hun strikket ved enhver anledning, oftest etter eget hode. De senere år har hun begynt å skrive ned oppskriftene, og hennes spesielle blomstermønstre har blitt svært populære.

Visste du at på 20-tallet begynte det så smått å komme trykte kofteoppskrifter? På 30-tallet var det flere og flere ullvarefabrikker som laget oppskrifter. På begynnelsen av 40-tallet bidro krigen til at det ble nedgang i garnsalget og dermed også i koftestrikkingen. Tett kontakt mellom Norge og Shetland under krigen gjorde at norske og shetlandske kvinner byttet mønstre. Noe vi også ser på oppskriftene som kom etter krigen, hvor mange oppskrifter var inspirerert av mønsterborder som vi i dag kjenner som Fair Isle-mønstre.

 

 

 

 

Til toppen

Anmeldelser Koftefest

Ei vakker bok med flotte tradisjonsmønster i spennande kofter.
Liv Torill, Leikanger

Flotte kofter i mange fasonger og spreke fargeforslag. Oppskriftene er gode å lese og har mange størrelser. En bok jeg virkelig kan anbefale til mine strikkevenner !!
Berit Synøve, Oksvoll

Kofter er i vinden som aldri før. Både tradisjonelle og nå er det mange dyktige designere som videreutvikler gammel tradisjon og lager nye, flotte ideer til kofter.
Åse, Vettre

Dette er en bok med masse inspirasjon for den som liker å strikke kofter :) Mange flotte mønstre og nydelige fargekombinasjoner :)
Gunn, Skedsmokorset

Til toppen

Utdrag

Forord:

Lite ante vi hva som lå foran oss, da vi ønsket velkommen til Koftefesten i april 2015. Vi sto der og smilte, trykket hender, klemte, skravlet, beundret de mange koftene og knyttet nye bekjentskap.Og så kom Embla Forlag og spurte om vi kunne tenke oss å lage bok.

Vi hadde tidligere laget noen koftemønstre hver, og de var blitt godt mottatt blant dere koftestrikkere. Vi har begge en "stå-på-vilje" og et driv som forteller oss at ingenting er umulig. Det var nok denne felles egenskapen som gjorde at vi takket ja og satte i gang med nye mønstre.

Og mønstre er det blitt! Mange! I Koftefest finner du 48 oppskrifter. De fleste av dem er til dame, og så har vi laget noen til menn og et par til barn. Omtrent halvparten av oppskriftene er helt nye egendesign fra hver av oss. Den andre halvparten er redesign av populære kjøpekofter fra 60-70-tallet eller av etterlysninger i Koftegruppa på Facebook. Vi har ment å lage en praktisk bok, og vi håper du synes vi har lykkes med det.

I løpet av de siste hundre årene har koftenes popularitet, fasong, farger og mønster variert i motebildet. Det har vi tatt hensyn til når vi har fordelt oppskriftene utover de fire kapitlene. Vi vet hva som har vært, og nå er vi spente på hvilken stil vi får se på koftene de neste tiårene. Vi er stolte av å være en del av denne reisen.

Det har vært en arbeidsom høst, det ligger mange timers arbeid bak boken. Vi har ikke laget den alene, og det er mange mennesker å takke. Det er så mange at vi har laget en egen takkeside bak i boken. Likevel er det tre personer vi vil fremheve på denne siden: barna våre. Det ble færre timer til kos på fanget, turer i skogen og vaffelsteking på søndager denne høsten. Takk, Sandra, Benjamin og Silje, for at dere har vært så tålmodige og for at dere elsker mamma'n deres likevel.

Tone og Vanja

 

Til toppen