Kongstanken (Innbundet)

Serie: Haakon & Maud 1

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: Haakon & Maud
Serienummer: 1
ISBN/EAN: 9788202190927
Omtale Kongstanken

Første bind i serien om Haakon og Maud!

Med utgangspunkt i et overveldende materiale tar Tor Bomann-Larsen leseren med bak slottsfasadene og presenterer historien fra helt nye og overraskende vinkler.

Kongstanken er første bind i et verk der vår fremste biograf tar for seg to av de mest fantastiske livsskjebner vår historie har å by på.

Det går en naturlig linje gjennom Tor Bomann-Larsens forfatterskap frem til årets storslagne biografi. Og vi finner i alle hans bøker – det være seg de store verk eller barnebøkene, med forfatterens tegninger  –  spor av en forfatter som ikke leverer fra seg et arbeid uten at livshistorier og skjebner har vært gjennom de mest grundige undersøkelser. Deretter gjennom forfatterens helt spesielle litterære tilnærming. Forskeren og kunstneren.

Og Tor Bomann-Larsens verk om Haakon og Maud er historien om en forskerinnsats helt utenom det vanlige. For her måtte de kongelige arkiver i hele Europa åpne sine dører – for aller første gang. Ved  først og fremst tillatelse fra Hans Majestet Kong Harald ga de kongelig i Danmark, Sverige og England forfatteren inngang til private brev og billedsamlinger som hadde forbindelse med det norske kongehus´ historie. Og likeledes inngang til Moskvas statsarkiver, hvor brevene mellom tsarens familie og de europeiske kongelige, ligger bevart. Og det samme i tyske hertugdømmer. Materialet er hentet i syv land, et vell av nye opplysninger er funnet. Hundrevis av brev har Bomann-Larsen lest seg gjennom. Brev som ingen før ham noengang har åpnet – andre enn de kongelige som den gang skrev dem til hverandre. Tusenvis av tanker om alt fra hverdagslige gjøremål til de store, tunge rikspolitiske og uterikspolitiske avgjørelser med  ringvirkninger i Europa frem til vår tid.

Kongstanken er første bind i et verk der vår fremste biograf tar for seg en av de største historier det forrige århundre har å by på, og to av de mest fantastiske livsskjebner  i vår historie. Bakteppet er et Europa i forvandling, der ideen om eneveldet er like levende som en gryende sosialisme. Et Norden der Bjørnsonsk nasjonalisme, Ibsensk kompromissløshet og Nansenske polardrømmer er elementer i det spill som fører frem til en ny nasjons fødsel. Bomann-Larsen gir ikke bare sine lesere innblikk i den underlige fortellingen om en ung prins av Danmark og en prinsesse av England som skulle bli de fremste nasjonalsymboler i et land ingen av dem hadde et spesielt nært forhold til. Med sine forbløffende koblinger mellom dynastisk kongemakt, kulturelle begivenheter og politisk spill, leverer forfatteren intet mindre enn et nytt perspektiv på Norgeshistorien.

Til toppen

Andre utgaver

Kongstanken
Bokmål Heftet 2004
Kongstanken
Bokmål Ebok 2014
Kongstanken
Bokmål Nedlastbar lydbok 2017

Flere bøker av Tor Bomann-Larsen:

Utdrag

Denne heroiske kongegjerning skulle, med seire eller tap på slagmarken, bringe Nordens samling i sitt kjølvann. I dette perspektivet ville prins Oscar, «Sveriges och Norriges Arf prins», endt opp som den første felles nordiske konge i moderne tid – som konge av Skandinavia.
At en prins, uten først å ha mottatt hverken sin egen konges eller stormaktenes anerkjennelse, på folkets kallelse skulle ha inntatt et fremmed lands trone, for deretter å lede sitt nye folk i krig, lød som en reprise av Christian Frederiks sommeropptreden i Norge femti år tidligere. Scenariet skulle også finne sin parallell i fremtiden, i et drama der prins Oscar selv skulle komme til å delta. Men da i en ganske annen rolle.
Ved årsskiftet krysset de tyske tropper grensen til Slesvig. En bror var i nød, men de svensk-norske armeer uteble. Forsvarsforbundet løftet seg aldri over skåltalenes stadium; broderpakten mellom kong Carl og kong Frederik ble aldri gjort gjeldende for kong Christian. I tillegg til politikernes smålige kalkulasjoner om våpenstyrke, forsyninger, finanser og menneskeliv, spilte mistroen til den tyske prinsen på Danmarks trone en vesentlig rolle for det mer høytflyvende ånder ville karakterisere som Sveriges og Norges svik.

Til toppen

Om forfatter Tor Bomann-Larsen

Tor Bomann-Larsen (f. 1951) er bosatt i Drammen. Bomann-Larsen har en av Norges vittigste og skarpeste penner, enten han bruker den til å skrive eller til å tegne. I de senere år er han mest kjent for det store verket om kong Haakon og dronning Maud, samt for biografiene om Sigurd Christiansen og Roald Amundsen.

Tidligere har han skrevet kritikerroste bøker om nordmenns forhold til is og snø, en rekke barnebøker og tegneserier.

Til toppen

Bøker i serien