Kystfort i kamp! (Innbundet)

batterie Egersund i kamp med Røyal Navy 1944-45

Serie: Militærhistorie 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 248
Forlag: Ares forl.
Språk: Bokmål
Serie: Militærhistorie
ISBN/EAN: 9788292938515
Omtale Kystfort i kamp!
Boken forteller historien om den unge tyske offiserskadetten Josef «Sepp» Breitsameter fra han forlot hjemstedet Traunstein i 1942 til han kom hjem fra fransk krigsfangenskap i 1946.
Breitsameter forteller selv om hvordan han opplvde å bli isolert på kanaløya Alderney etter den allierte invasjonen i Normandie i juni 1944, og hvordan han noen uker senere klarte å ta seg forbi fiendens linjer tilbake til Tyskland.
I oktober 1944 ble Breitsameter beordret til Norge og «Batterie Egersund», et tysk kystfort på Stapnes i Rogaland. Her var han med i to dramatiske sjøslag utenfor Egersund der mer enn 300 menneskeliv gikk tapt, da britiske marinefartøy gikk til angrep på den tyske skipstrafikken i november 1944 og januar 1945.
Batterie Egersund var begge ganger involvert i kamphandlingene, og som batteriets kommandoplassoffiser ble Breitsameter direkte involvert i kampene. Dette var en av de få ganger et tysk kystfort i Norge var i kamp, og Breitsameter forteller i detalj om hva som skjedde på fortet da de var i kamp med Royal Navy.
Etter kapitulasjonen i mai 1945 ble batteriets mannskaper internert i Sauda mens de ventet på å bli sendt hjem, men tilbake i Tyskland ble mange av soldatene utlevert til franskmennene. Breitsameter forteller om mishandling og mineleting uten beskyttelse i fransk krigsfangenskap før han klarte å flykte hjem til Traunstein i 1946.
Boken er rikt illustrert med kartskisser og bilder.

Til toppen

Bøker i serien