Liberalismens utfordringer (Innbundet)

slutten på den liberale æra?

Forfatter:

Emma Bakkevik (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 184
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: Liberalism and its discontents
Oversatt av: Bakkevik, Emma
ISBN/EAN: 9788282656337
Omtale Liberalismens utfordringer
Det liberale demokratiet og liberalismen er på vikende front over hele verden. Utenfra kommer angrepene tydeligst fra Russland og Kina. Innenfra er det de liberale institusjonene som har vært mest utsatt for angrep. Ledere som Viktor Orbán i Ungarn, Jaros.aw Kaczy.ski i Polen, Jair Bolsonaro i Brasil, Recep Tayyip Erdogan i Tyrkia og Donald Trump i USA har alle blitt demokratisk valgt og deretter brukt makten til å angripe liberale institusjoner.

Liberalismen har ikke bare blitt angrepet av populister på høyresiden. Også en fornyet progressiv venstreside har kritisert grunnprinsippene for liberalismen. Begge sider er spesielt misfornøyde med hvordan liberalismen har utviklet seg til nyliberalisme, som har ført til stor økonomisk ulikhet og bidratt til .nanskrisene.

I denne boken fremhever Fukuyama det han mener er grunnidéene i samtidens liberalisme. Han forsvarer begrunnelsene for en liberal politikk, men samtidig får han frem årsakene til at mange mennesker i dag betrakter den som mangelfull.

Fukuyama parafraserer Winston Churchill, som en gang sa om demokrati: «... liberalisme er den verste styringsformen som .nnes, bortsett fra alle de andre.» Derfor må liberalismen forsvares og fornyes for å møte vår tids store utfordringer.

Til toppen

Flere bøker av Francis Fukuyama: