Makt i uniform (Innbundet)

prestisje, intriger og mot i politiet

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 236
Forlag: Efrem forl.
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788292922422
Omtale Makt i uniform
Politiet nasjonalt har vært i krisemodus siden 22. juli 2011. Én by har hatt flere skandaler enn noen andre de siste årene. Vi snakker om Bergen. «Makt i uniform» snur og vender på de mange politiskandalene der og synliggjør også problemer politiet nasjonalt står ovenfor nå når nærpolitireformen brettes ut over landet. Forfatteren har latt mange komme til orde: politiledelse, påtale, varslere og politibetjenter (også anonyme), advokater, forskere og fagpersoner fra ulikt hold. Hva slags politi ønsker vi i Norge? Og hva slags ledere trengs det i en etat som politiet - som har monopol på maktbruk i fredstid? «Det sitter noe i veggene på politihuset i Bergen» [politikilde] Kunne den skandaløse håndteringen av Monika-saken skjedd hvor som helst i Norge? Ville ordfører Drevland og bystyremedlem Stray fått opplevelsen av en like slett behandling i en annen by? Kunne narkobaroner ha regjert fritt og åpent uten at politiet hadde hatt tid eller penger til å fakke dem?

Vestlandets hovedstad, Norges nest største by, men med trekk av småbymentalitet - stor nok til å regjere og styre for seg selv, liten nok til at nettverk står sterkt og gjennomstrømming av ledere ikke er stor. At det er varslernes skyld, svirrer i korridorene. Boken trekker tråder helt fra politivold- og boomerangsakene på 1970- og 80-tallet. Systemfeil, trekk av fryktkultur, et politi i skyttergravene når møtt med kritikk, ledere og instanser med makt som svikter. Politiet i Bergen har et dårlig rykte. Det er fortjent - men er det også ufortjent? Politimester Kaare Songstad er opptatt av å lære av de feil som er gjort. Unik kompetanse er opparbeidet og en egen varslergruppe er etablert. Nye nasjonale retningslinjer er slik på plass, men ingen andre politidistrikt følger etter. Må de ha sine egne skandaler først?

Aasa Christine Stoltz er Bergens-basert frilansjournalist med studier i journalistikk fra Paris. Hun har 14 års erfaring fra yrket, deriblant Reuters norske og internasjonale redaksjon.

Til toppen

Flere bøker av Aasa Christine Stoltz: