Mellem brødre (Innbundet)

dansk-norsk samliv i 600 år

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 326
Forlag: Scandinavian Academic Press
Språk: Flerspråklig , Bokmål / Dansk
ISBN/EAN: 9788230402030
Omtale Mellem brødre
De mer enn 400 årene i union har satt dype spor i både dansk og norsk lovgivning, språk og kultur. I Danmark er imidlertid Norge blitt skrevet mer eller mindre ut av historien, mens man i Norge gjerne omtaler felleshistorien som «400-årsnatten».

I begge land er minnene om det politiske og kulturelle samlivet langt på vei visket ut. Dette gjelder særlig betydningen av den kulturelle unionen, som besto helt fram til begynnelsen av 1900-tallet. I nesten hundre år var København i praksis fortsatt Norges kulturelle hovedstad, og omvendt spilte norske kunstnere som Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg en avgjørende rolle for kulturlivet i Danmark. På samme måte var det også lenge nære forbindelser mellom politiske partier og fagforeninger på tvers av Skagerrak.

I Mellem brødre kaster en rekke danske og norske forskere nytt lys over disse nære relasjonene. Boken kan bidra til at vi i større grad anerkjenner den historiske betydningen av det dansk-norske samlivet og viser til fulle hvordan dansker og nordmenn gjennom tidene har inspirert og påvirket hverandre.

Hovedredaktør er Rasmus Glenthøj. De øvrige bidragene er skrevet av Michael Bregnsbo, Karina Lykke Grand, Jørgen Haugan, Ruth Hemstad, Harald Herresthal, Knut Kjeldstadli, Ove Korsgaard, Bo Lidegaard, Jørn Lund, Thomas Lyngby, Gertrud Oelsner, Øystein Rian, Thomas Sehested, Jakob Seerup, Odd Arvid Storsveen, Dag Thorkildsen og Morten Nordhagen Ottosen. Forord ved Folketingets formann Pia Kjærsgaard og stortingspresident Olemic Thommessen.

Til toppen