Meningen med rus (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2021
Antall sider: 187
Forlag: Res publica
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788282262422
Omtale Meningen med rus
Noen mennesker sitter på pub om morgen, andre setter heroin i en park. Noen drar på vintur til Toscana, andre ruser seg på mdma og danser i skogen. Hvorfor er det slik i vår kultur at enkelte former for rus er akseptert, mens andre er forbudt?

Til alle tider og overalt i verden har mennesker søkt rus. I dag er det en del av de fleste menneskers liv. Rus er avbrudd fra jobb og rutiner og kan gi oss frihet og fellesskap . den hjelper oss å leve. Men alle kjenner noen hvor rusen ikke lenger gir glede, bare smerte, skam og sorg. Rusen er blitt et middel for å takle hverdagen . det er rus for å være.

Øystein Skjælaaen har forsket på og arbeidet med rus, men deler også av sine egne opplevelser. Gjennom møter med mennesker og deres historier utfordrer Meningen med rus våre oppfatninger av rusens betydning i samfunnet og for enkeltmennesker.

«Skjælaaen er den nysgjerrige aristoteliker, på jakt etter eksempler og arter fra livets snurrige mylder. [...] bærer med seg fortid og kulturhistorie - og et langt rikere arsenal av tidligere tekster og erfaringer [og] åpner seg for det varierte og gatenære språket som omslutter menneskelig praksis. [...] Tilbake står vi med en nykter bok om rus. Det viktigste er at Skjælaaen åpner for en diskusjon om det gode, sanne og skjønne som også er en del av rusens virkning i verden.» Bjarne Riiser Gundersen, Morgenbladet

«Mest imponert blir jeg over Skjælaaens innenfra-perspektiv. Her er det ingen distansert forsker som betrakter de andre med fordømmende moralisme. [...] Den er modig og varm - og den gjør verden større.» - Ragnhild Fjellro, Forskerforum

«Uhyre velskrevet, faglig sterk, virkelig en glede å lese.» - Willy Pedersen, professor ved UiO

«Edruelig om rus [...] Velskrevet og helt uten moralisering.» - Cecilie Ann Molvik Markvoll, Sykepleien
«... en elegant formulert og tankevekkende bok om rus.» - Sven Egil Omdal, Stavanger Aftenblad, terningkast 5

«Meningen med rus er en viktig bok om en temat

Til toppen

Andre utgaver

Meningen med rus
Bokmål Ebok 2019