Moderne tradisjonsstrikk (Innbundet)

Forfatter:

Birger Berge er kjent for mange via sin instagramkonto der han legger ut bilder av delikate strikkeprosjekter. Endelig er boka hans her! En skattekiste full av oppskrifter på klær, samt flere mindre prosjekter til å bruke opp restegarn - både til å kle seg i og pynte opp i hjemmet.

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2019
Antall sider: 152
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Nynorsk
ISBN/EAN: 9788202605322
Kategori: Gensere og jakker og Norske mønster og tradisjonsstrikk
Alder: 25 - 65
Omtale Moderne tradisjonsstrikk

Tradisjon på moderne vis!

Birger Berge er kjent for mange via sin instagramkonto der han legger ut bilder av delikate strikkeprosjekter. Endelig er boka hans her! En skattekiste full av oppskrifter på klær, samt flere mindre prosjekter til å bruke opp restegarn - både til å kle seg i og pynte opp i hjemmet.

Moderne tradisjonsstrikk vil gi deg mer enn bare lekre og varierte strikkeprosjekter til dame og herre. I boka får du oppskrifter på gensere, jakker, halser, luer og votter – moteriktige og bruksvennlige plagg. Og dessuten strikk til hjemmet - her er fine grytekluter til bruk både hjemme og på hytta, trekk til drikkeflasken som alltid er med i tursekken og trekk til gamle flasker og annet sylinderformet interiør, som får nytt liv med et strikket trekk.
Den nostalgiske og eventyrlystne kan strikke en kul tversoversløyfe og stilig slips, og et belte til finkjolen helt likt slipset.

Boka er en liten reise i forfatterens store interesse for tradisjonelle mønstre, håndverk og bruk av farger i samspill. 

37 nye oppskrifter!

I boka finner du oppskrift på:
gensere til dame og herre
kofter til dame og herre
tøfler
sokker
hals
skjerf
vanter
votter
luer

og dessuten:
blomsterpotte
flasketrekk
gryteklut
slips
tversover
belte

Birger Berge har strikket i garn fra Sandnes Ullvarefabrikk, Rauma Ullvarefabrikk, Trollkar, Hillesvåg Ullvarefabrikk, Lofoten Wool, Pickles og Brooklyn Tweed.

Størrelser fra XS til XXL!

Noen plagg til dame, noen til herre og noen passer fint til både herre og dame.

Til toppen

Intervju

MIN HOBBYVERDEN – Birger Berge

Birger Berge er utdannet historiker og arbeider på Holbergprisen, UiB. Han er opptatt av tradisjonelt håndarbeid og bruker mye tid på å utvikle strikkemønstre som viser den rike tradisjonen vi har. Han har en stor fanskare på Instagram, der han deler flotte bilder av de fine prosjektene sine. Birger Berge har så mye å by på! La oss få høre litt mer om denne spennende strikkedesigneren.

Hva har du holdt på med i sommer? Sånn rent håndarbeidsmessig?
I sommer har jeg etter en lang og hektisk bokinnspurt kost med med håndarbeidet, og samtidig gått i gang med nye design. Akkurat nå strikker jeg på et stort sofapledd i mønsterstrikk, som jeg har strikket på under alle sommerens ”transportetapper”. Det fine med dette prosjektet, er at det er så stort at jeg ikke behøver å uroe meg for å gå tom for noe å strikke på de nærmeste ukene.

Foretrekker du oppskrifter i bok eller på nett?
Begge deler er flott. Det kanskje beste med oppskrifter i bøker er at oppskriftene går inn i en helhet sammen med de andre oppskriftene i boken. Dessuten kan du mens du strikker på prosjektet la deg inspirere til nye prosjekt i samme bok.

Fortell om det beste garnet du vet. Og hvorfor?
Det må nok bli Finull fra Rauma ullvarefabrikk. Det er i passe tykkelse, har et stort utvalg farger, og er i ren ull. Jeg er også veldig glad i Supermjuk fra Trollkar. Generelt sett foretrekker jeg garn i 100% ull, og bruker nesten alltid dette med unntak av garn til sokker. Rent ullgarn er spesielt godt egnet til mønsterstrikk, da det gjør det lettere å få til et fint resultat enn om du for eksempel strikker med bomullsgarn.

Hvem lager du oftest noe til?
Oftest strikker jeg til meg selv, og de aller fleste designideene starter med ting jeg har selv kunne tenke meg å gå i eller bruke. Når det er sagt syns jeg det er veldig kjekt å gi vekk strikkede gaver til folk jeg er glad i, enten det er til bryllup, bursdager, eller bare som små overraskelser. For eksempel mener jeg at hver sitt vottepar til et par som skal gifte seg er minst like fint å gi som alle mulige kjøpegaver.

Hvor er du aller helst når du gjør håndarbeidet ditt?
Overalt! Men veldig gjerne i selskap med andre, i parken, på quiz, på bar, ute, osv. Generelt sett kan det sies så enkelt som at ”if I´m sitting, I´m knitting”. Mange spør meg ofte hvordan jeg får tid til å strikke så mye som jeg gjør, og svaret er ganske enkelt at strikketøyet alltid er med.

Har du et favorittmotiv? Helt klart selburoser. Variasjonsmulighetene med tanke på størrelse, utforming og kombinasjon med andre motiv er nærmest ubegrensede. Og så setter jeg pris på symmetrien i mønsteret. Det er rett og slett en ikonisk og vakker mønstertype. 

 

Til toppen

Utdrag

Fra forordet:

Da vennene hans tok mopedlappen i valgfag på skolen, valgte Birger håndarbeid. Han heklet en duk.

I ettertid er eg veldig stolt av at eg gjorde det valet, for eg kan godt hugse kor nervøs eg var for å gjere det, og kor mykje pes eg fekk for det av mange rundt meg. Grunnlaget for skaparglede og teknikk blei slik lagt på eit tidleg tidspunkt. Særleg utover vidaregåande og på universitetet vart det å skape med henda viktigare, særleg fordi mykje av det eg har gjort under studium og i seinare jobb har vore teoretisk og databasert. Forutan at ein kan skape vakre, varme og praktiske klede, er det aller beste for meg med strikking den taktile skjønnheita i å kunne skape noko med henda. Skapinga mi opplevast som å vere ein del av ein tradisjon, både med tanke på den strikkekulturen vi er ein del av i Noreg, men også min eigen tradisjon i det at eg alltid har likt å skape uansett om det er på papir, i stoff eller med garn. Forutan at instakontoen min viser kva eg likar reint estetisk innanfor strikking, vonar eg også at mange har blitt litt kjent med meg gjennom den. Boka som du no held mellom hendene dine kjennest iallfall særs personleg. Eg har arbeid med den lenge, og alle mønstra kjennest som ein del av meg. Eg kan berre vona at du som ser i boka likar oppskriftene, og får lyst til å strikke nokon av dei. Det kjekkaste med å lage eigne mønster er å sjå andre strikke dei, og gi dei liv på sin måte.

Bergen, april 2019
Birger Berge

 

Birger Berge er utdannet historiker og arbeider på Holbergprisen, UiB. Han er opptatt av tradisjonelt håndarbeid og bruker mye tid på å utvikle strikkemønstre som viser den rike tradisjonen vi har. 
Han har en stor fanskare på Instagram, der han deler flotte bilder av de fine prosjektene sine. 

Til toppen