Mørkets rike (Innbundet)

Reportasje fra Nord-Korea

Forfatter:

Kirsti Vogt (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2011
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Nothing to envy
Oversatt av: Vogt, Kirsti
ISBN/EAN: 9788202333195
Omtale Mørkets rike

Reportasje fra et lukket land

I denne boken følger vi livet til seks nordkoreanere over en periode på 15 år – en kaotisk tid der Kim Jong-Il tok over makten og en hungersnød tok livet av kanskje så mange som 3 millioner mennesker, eller 12 % av den nordkoreanske befolkningen. I disse dager spekuleres det i at hans sønn igjen nå skal ta over ledelsen av partiet og landet.

Journalisten Barbara Demick tar oss med inn i et land de færreste har besøkt og viser hva det innebærer å leve under det mest undertrykkende og totalitære regimet i verden i dag – en Orwellsk verden som ikke er koblet til internett, der radio- og TV-apparater er forhåndsinnstilte slik at de kun tar inn sendingene fra de statlige kanalene, der det å vise følelser straffes, Nord-Korea er en politistat der informanter belønnes og en feil bemerkning kan føre til livslang fengsling og slaveri.

Vi blir kjent med seks personer – gjennomsnittlige nordkoreanske borgere – de forelsker seg, stifter familier og oppdrar barn, også de har sine drømmer og ambisjoner her i livet, men det viktigste er å kjempe for å overleve. Det er sterke øyeblikk når de én etter én, innser hvordan de er blitt lurt og manipulert hele livet, at deres regjering har forrådt dem. De blir jo opplært til at resten av verden er kapitalistisk og forferdelig og at de skal være takknemlige for det de har – men når en av dem en dag ser et bilde av en streikende kinesisk arbeider, og ser at han både har glidelås i jakken sin og en penn i brystlommen – da skjønner han at verden der ute ikke er slik han har blitt fortalt. Felles for disse personene er at de rømmer landet – en av dem kommer over grensen og finner en skål der det er satt ut mat til hunden på gården. Den risen var den beste han noen gang hadde spist.

Tittelen Mørkets rike spiller på at dette er et av de mest lukkete og hemmelighetsfulle land i verden i dag, og når du ser satelittbilder fra Asia om natten, så er det en mørk flekk på bildet – der er Nord-Korea ...

Til toppen

Andre utgaver

Mørkets rike
Bokmål Ebok 2013
Om forfatter Barbara Demick

Barbara Demick er journalist i Los Angeles Times og bosatt i Beijing. Hun har fått flere priser for sin journalistikk, og for Mørkets rike mottok hun Samuel Johnson Prize for beste sakprosabok.

«Demicks bok er et fantastisk stykke fortellende sakprosa.»
– NY Times

«Demick har skrevet en bok som berører dypt. De personlige fortellingene har romankvaliteter i detaljene.»
– Wall Street Journal

Til toppen