Niende april (Innbundet)

nazi-Tysklands invasjon av Norge

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2001
Antall sider: 318
Forlag: Spartacus
Språk: Bokmål
Originaltittel: Den nionde april
ISBN/EAN: 9788243001916
Omtale Niende april

Boka skildrer invasjonen av Norge, som kastet Skandinavia inn i verdenskrigen. Her rulles de dramatiske hendelsene opp, fra det politiske spillet før invasjonen fram til den allierte evakueringen av Narvik to måneder senere. Forfatterne viser hvordan noen få personers initiativ reddet tyskerne fra det som kunne blitt deres første, sviende nederlag og tar for seg de alliertes tafatte forsøk på å gjenvinne initiativet i Midt-Norge.

I denne boken vises de dramatiske hendelsene rundt tyskernes invasjon av Norge på en ny måte. I detalj får vi innblikk i tyskernes planer og alle bevegelser i den enorme operasjonen landet over, fra det politiske spillet før invasjonen, fram til den allierte evakueringen av Narvik to måneder senere.
Nyere forskning har vist at felttoget mot Norge var basert på feilaktige forestillinger om motstanderne og deres strategi, både fra Tysklands og fra vestmaktenes side. Dette kan være forklaringen på det kaos som kjennetegnet invasjonens første døgn.
Hva kunne vært gjort annerledes? Hadde invasjonen vært mulig å forhindre?
Forfatterne belyser de mange feilene som ble gjort på begge sider, og hvordan noen få personer reddet tyskerne fra det som kunne blitt deres første, sviende nederlag.
Boken er illustrert med 35 kart som viser operasjonen steg for steg
Framstillingen er ikke bare preget av norske og britiske kilder, men også av det mikrofilmede tyske originalmaterialet som finnes i National Archives i USA.

Til toppen