Nord og verden (Heftet)

utveksling av impulser, fra Romerriket til Den europeiske union

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 234
Forlag: Orkana akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788281044227
Omtale Nord og verden
Boka Nord og verden behandler Nordlands og Nord-Trøndelags forhold til verden utenfor til ulike tider og på ulike samfunnsområder. Antologien springer ut av fagmiljøet i historiske studier ved Nord universitet. Norske historikere ble for noen år siden kritisert av en internasjonal evalueringsgruppe for å være preget av .metodologisk nasjonalisme". Denne boka er et svar på denne kritikken. Et overordna perspektiv har vært å lete etter det som binder Nord universitets hjemregion til verden utenfor, framfor å studere det lokale eller unike mer eller mindre frakoplet en internasjonal kontekst.

Gjennom elleve kapitler diskuterer forfatterne hvordan befolkningen i regionen fra jernalderen til i dag har forholdt seg til impulser utenfra, men også hvordan folk har omformet impulsene lokalt og regionalt. Slik blir vi også kjent med historiske forestillinger om og bilder av regionen og dens innbyggere på områder som politikk, internasjonale nettverk, modernisering og utvikling.

Arbeidet har vært ledet av førsteamanuensene Per-Bjarne Ravnå og Miriam Tveit, som selv er eksponenter for en mer internasjonal vending i historieforskningen, med bakgrunn fra felt som historiefaglig Jesus-forskning og antikkens politiske historie (Ravnå), og vesteuropeisk rettshistorie i tidlig middelalder (Tveit).

Til toppen