Norske krigsprofitører (Heftet)

nazi-Tysklands velvillige medløpere

Serie: Gyldendal pocket 

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2015
Antall sider: 479
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Serie: Gyldendal pocket
ISBN/EAN: 9788205478725
Omtale Norske krigsprofitører
Et skarpt søkelys på norsk krigsindustri. Våren 1941 etablerer kjemikonsernet IG Farben, Nordag og Norsk Hydro selskapet Nordisk Lettmetall. De skal forsyne Hermann Görings Luftwaffe med materialet til flyene de trenger i kampen for å sikre det germanske tusenårsriket. Norsk Hydros deltagelse krever betydelig kapital, og en gruppe med mektige og pengesterke nordmenn, kalt Oslo-konsortiet, legger millioner av kroner på bordet. Mens mange tvangsarbeidere må bøte med livet under krigen, flerdobler konsortiets medlemmer sine verdier.Hvor går grensen mellom det å holde industrien i gang og det å hjelpe fienden, spør Anette H. Storeide. Hun retter et kritisk søkelys mot norske krigsprofitører og beskriver interne stridigheter også på tysk side. Under krigsoppgjøret fikk den da avdøde Hydro-direktør Axel Aubert skylden for det som hadde gått galt. Andre sentrale aktører gikk ikke bare fri - de satt igjen med store gevinster. «Det krev stor sans for puslespel og enormt tålmod for å laga ei så veldokumentert bok ... Til tider er boka spanande som ein kriminalroman.»
Egil Morland, Dag og TidTrønder-Avisa «Avslørende krigshistorie.»
Terje Carlsen, Ny Tid «... et ambisiøst nybrottsarbeide om et viktig, men mindre kjent kapittel i norsk okkupasjonshistorie.»
Per E. Hem, Morgenbladet Forfatter:
Anette H. Storeide (f. 1976) er førsteamanuensis i europeisk kulturhistorie ved NTNU. Hun har doktorgrad i germanistikk, og har tidligere gitt ut Tidsvitner med Jakob Lothe (2006) og Arven etter Hitler (2010).

Til toppen

Andre utgaver

Norske krigsprofitører
Bokmål Innbundet 2014
Norske krigsprofitører
Bokmål Ebok 2014
Bøker i serien