Norske middelalderballader, melodier (Innbundet)

skriftlige kilder

Serie: Norsk folkeminnelags skrifter 167

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 574
Forlag: Scandinavian Academic Press
Språk: Bokmål
Serie: Norsk folkeminnelags skrifter
Serienummer: 167
ISBN/EAN: 9788230401200
Omtale Norske middelalderballader, melodier
Dette verket gir en enestående mulighet til å bli kjent med nesten halvannet tusen melodier som har vært brukt ved framføringer av norske middelalderballader. Balladene er fortellende viser med opphav i middelalderen og tilhører en internasjonal sjanger med motiver og parallelle historier i mange europeiske land.

Melodiene har ofte kommet i skyggen av den store mengden innsamlede balladetekster. Variasjonsrikdommen er stor i bade tekstene og melodiene, men melodioppskriftene viser kanskje en enda større kreativitet og glede over personlige utforminger.

Bokverket er planlagt i fire bind, og gjengivelsen oppfyller strengt vitenskapelige krav. Det første bindet inneholdt melodiene til de naturmytiske balladene, legendeballadene og de historiske balladene. Bind 2 er viet ridderballadene, f.eks "Bendik og Årolilja", og kjempe- og trollballadene, som "Roland og Magnuskongen" og balladen om "Åsmund Frægdegjæva". Utgitt i samarbeid med Norsk Folkeminnelag og det tidligere Norsk visearkiv, som nå er en del av Nasjonalbiblioteket.

Til toppen

Bøker i serien