Norske VM-gensere (Innbundet)

Våre favoritter

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2018
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202605377
Kategori: Gensere og jakker og Norske mønster og tradisjonsstrikk
Omtale Norske VM-gensere

Strikk et stykke Norge

I Norske VM-gensere – Våre favoritter kan du strikke deg gjennom skihistorien. Her kan du la deg begeistre av en lekker retrogenser fra VM i Oslo i 1966, eller drømme deg bort med fargerike og stormønstrete modeller som igjen ses i gatebildet. Og ikke å forglemme genseren som ble laget til VM i 1989 – en skikkelig fartsfylt fargefest!

Boka starter med gode råd og tips fra Iselin Hafseld, en svært erfaren strikkedesigner. Dette en bok fylt med strikkeoppskrifter til dame, herre og barn, i tillegg tilbehør som luer og pannebånd i flere fargekombinasjoner. Alle oppskriftene er strikket med garn fra Dale Garn på pinne 3,5 og 4. Dette er de originale oppskriftene fra 17 VM fra og med 1966, og den aller siste modellen er genseren som skiløperne brukte under VM i 2019!

Norsk strikketradisjon – her finner du oppskriftene!

Endelig kan du finne oppskriften på din VM-favoritt. Dette er første gang et så stort utvalg av VM-genserne er samlet i én bok. Du får også en fin liten tekst fra hvert VM, slik at du kan ta med boka i godstolen og mimre når du skal velge deg et nytt strikkeprosjekt. Dette er noe av det norskeste norske, en samling glede, optimisme og samhold mellom to permer.

 

«De skal nå strikke titusener av masker. Vi unner Dem et vellykket resultat. Bruk derfor det garn oppskriften er prøvestrikket og gjennomarbeidet med.» Sitatet er hentet fra oppskriftsheftet til VM 1966.

 

 

Første genser ut er fra VM i Oslo 1966
Det var dette året de norske stafettjentene, jentut’n, viste seg fram og tok sølv på stafetten. Gjermund Eggen tok nesten storeslem, og fikk med seg tre gullmedaljer, 15 km, 50 km og stafett. I tillegg ble uttrykket «Å hoppe etter Wirkola» første gangen brukt av Toralf Engan da han hoppet etter Wirkola i NM, 1965, en gjenganger. Wirkola vant både i normalbakke og stor bakke.

 

Etter flere år i utlandet ble VM i 1997 arrangert i Trondheim
I dette mesterskapet ble Jelena Välbe historisk, hun tok gull i alle langrennsøvelsene på kvinnesiden. Den andre store profilen var Bjørn Dæhlie, som også tok medalje i alle langrennsøvelsene på herresiden – to gull, en sølv og en bronse i tillegg til stafettgull. Erling Jevne og Thomas Alsgaard får, i tillegg til stafettgull, henholdsvis en sølv- og en bronsemedalje. På kvinnesiden blir det en bronsemedalje til Marit Mikkelsplass, og damelaget går inn til en sterk sølvmedalje. Dette er ikke hoppernes mesterskap, og det blir ingen medaljer på hoppgutta. Men i kombinert får Bjarte Engen Vik sølv, og laget tar en soleklar gullmedalje.

Til toppen

Utdrag
Fra forordet:

For mange er Dale of Norway synonymt med norske strikkegensere. Turister sier gjerne at de har kjøpt seg en Dale, og da mener de en genser, når de har vært på besøk i Norge. Det sier litt om merkevaren som er tuftet på norske strikketradisjoner. En Dalegenser er blitt et begrep på gensere og kofter med typisk norske mønstringer, strikket i godt ullgarn.

Dale of Norway har lenge vært en unik trikotasjebedrift. De har tatt hånd om hele prosessen selv, helt fra råull til ferdige plagg. Ullen ble spunnet og foredlet til garn, som videre ble benyttet til ferdigstrikk på egne industrimaskiner. Det samme garnet ble også solgt til håndstrikk. Siden 1954 har Dale of Norway vært offisiell leverandør av OL- og VM-gensere til Norges Skiforbund. De utviklet gensere som ble en del av utstyrspakken til utøverne. Det ble laget oppskrifter for håndstrikk, og genserne ble produsert og solgt som ferdigstrikk. Skigenserne ble enormt populære, og det toppet seg fram mot OL på Lillehammer i 1994. Det ble strikket mengder av skigensere hvert år, og Dale of Norway solgte store volumer av de forskjellige trikotasjegenserne, både i Norge og til eksport. Strikkemaskinene som ble benyttet i den tidlige produksjonen, ga produkter som lå tett opp til de håndstrikkede plaggene. Trolig ble prototypen først håndstrikket, deretter satt i produksjon. I den senere tid har trenden vært vesentlig tynnere trikotasjeplagg, og DaleGarn gjør derfor noen endringer i enkelte design for å få genserne mer strikkevennlige. Det vil si at enkelte av håndstrikkoppskriftene designmessig kan avvike noe fra trikotasjeplaggene som er avbildet på utøverne.

Da jeg ble spurt om å ta oppdraget med å lage en bok med Dales VM-gensere gjennom tidene, fikk jeg flashback til 90-tallet. Dale of Norway inviterte på den tiden designere til konkurranser om VM- og OL-gensere. Det skulle være ny norsk look, håndstrikk og sporty. Min kollega den gang Kirsti Bræin og jeg vant til sammen fire år på rad. To av genserne er presentert i denne boken. Til sammen inneholder boken et utvalg av 17 VM-gensere med oppskrifter til voksen og barn, tilbehør og fargevarianter. Boken starter med den offisielle VM-genseren som ble laget til VM i Oslo i 1966 og avslutter med VM i Seefeld i 2019. Hovedvekten er lagt på tidligere VM-gensere som mange har ønsket seg oppskrifter til. Jeg håper boken inspirerer deg og at du finner flere prosjekter du har lyst til å strikke.

Iselin Hafseld

Til toppen