Notheng (Innbundet)

kystens katedraler

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 288
Forlag: Museumsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283051308
Omtale Notheng
Med motor i fiskebåtene ble alt raskere og større. Fra tidlig på 1900-tallet ble det derfor nødvendig å bygge notheng for å tørke og impregnere garn og nøter, ellers ville bruket raskt svekkes og råtne. Nothengene var først og fremst praktiske bygninger. Men de mange hundre høyreiste og langstrakte stolpebyggene ble også landemerker langs kysten.
I denne boka er historien om notheng samlet for første gang. Du kan lese om hvordan nothengene utviklet seg i takt med fisket og fiskeriene, om hvordan arbeidet i anleggene foregikk, om lek i notheng og om notheng som møteplass og samlingspunkt for kystbefolkningen. Dessuten fortelles det om selve konstruksjonen, om hva som skjedde da nylongarn gjorde nothengene overflødige, og om hvordan kunnskap om kystkulturen har betydning også i dag.
Journalist og redaktør Arne Blix har gjenreist et notheng på Trøndelagskysten. Han har brukt historiske kilder og samtaler med en rekke tidsvitner for å samle kunnskapen og fortellingene om nothengene. Sammen med fotograf Ragnar H. Albertsen har Blix reist langs kysten for å dokumentere de vel femti nothengene som fremdeles er bevart.

Til toppen