Også vi da det ble krevet (Innbundet)

Hyldmo-bataljonen i alliert kamp på Narvik-fronten 1940

Forfatter:

, og

Forfatter: , og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 241
Forlag: Orkana
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788291233956
Omtale Også vi da det ble krevet
Dette er den dramatiske historien om Hyldmo-bataljonen og dens kamp på Narvik-fronten i 1940. Bataljonen var i hovedsak rekruttert fra nordre Nordland - Lofoten, Vesterålen, Nord-Salten og Ofoten. Det var vanlige ungdommer - fra fiskevær og småbygder, fra fiskebåt og småbruk - med minimal militær skolering. Det var disse - da det ble krevet - som bidro til å påføre Hitlers elitestyrker de første nederlagene under andre verdenskrig.

Vi møter dem gjennom deres egne beretninger fra de første kampene på Lapphaugen til gjenerobringen av Narvik sammen med de allierte styrkene. Det er en gripende historie - om ufattelig slit, om blodige slag, om redsel og dåd i ville fjell under de mest ekstreme værforhold. Men det kostet. Ingen annen norsk bataljon hadde slike tap. Sentidsskadene ble omfattende. Krigens pris ble tung å bære for mange.

Dette er beretningen om soldatene som kjempet i harde dager og kalde netter under frykten for fiendens våpen, angsten for døden og omtanken for sine nærmeste.

Forfatterne Per Ilsaas og Olav Ravn var selv med i kampene i 1940. Nils Ryeng var mangeårig bestyrer ved Narvik Krigsmuseum.

Boka kom ut i 2002 og har her uendret tekstinnhold, men nye illustrasjoner og ny lay-out. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram har skrevet forord til denne utgaven.

Til toppen