Oldtidens religioner (Innbundet)

midtøstens og middelhavsområdets religioner

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 259
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788253032528
Omtale Oldtidens religioner

Mesopotamia, Egypt, Persia, Hellas og Romerriket – i denne boka skal vi langt tilbake i tiden, til de eldste sivilisasjonene i Midtøsten og den klassiske antikkens grekere og romere. Vi skal se nærmere på denne tidens forgangne religioner, frem til det religiøse mangfoldet i det romerske keiserrike noen hundre år inn i vår egen tid. I dette store riket levde ulike religiøse impulser og praksiser side om side i et fargerikt livssynsmarked som kan minne forbløffende om vår egen tid.

Bare døde er disse religionene ikke. Fortellingene om de greske gudene og heltene har levd videre som del av vår felles kulturelle hukommelse gjennom hele Europas historie fram til i dag. Egypts pyramider og mumier utøver stadig sin mystiske tiltrekningskraft på vår tids mennesker. Babylons porter og ziggurater vekker i oss vage erindringer om en sivilisasjon bakenfor bibelhistorien.

Til toppen

Flere bøker av Ingvild Sælid Gilhus og Einar Thomassen:

Utdrag

Ved siden av større og mindre guder finnes det i de fleste religioner mellomvesener som står mellom guder og mennesker. De kan befatte seg direkte med menneskenes liv. De dyrkes ikke i templer. I Mesopotamia er dette vesener som vanligvis ikke er oppført i gudelistene. Kjennetegn på dem er også at de gjerne har dyriske trekk. De fleste har en uklar personlighet, slik tilfellet gjerne er med mellomvesener. Eksempler på mellomvesener er lilu (mannlig), lilitu (kvinnelig) og ardat-lili (kvinnelig) som var farlige demoner.
Den siste ble betraktet som en frustrert demonbrud som kunne gjøre kvinner sterile og menn impotente. Lilu drepte ugifte menn og kvinner, som i sin tur ble til nye lilu-demoner.
Et annet eksempel på et fryktinngytende vesen var Lamasjtu, en datter av Anu. Henne forestilte man seg med løvehode, eselører, dinglende bryster, leopardkropp og ørneklør. Hun lurte på gravide og nybakte mødre for å amme barna deres, men fikk hun sjansen til å legge et barn til brystet, døde det alltid. En måte å bli kvitt Lamasjtu på, var å la en demonutdriver bruke formler for å gifte henne bort til en svart hund. På bilder kan hun ha en hund og en smågris ved brystet. På denne måten skulle hennes underliggende begjær etter barn bli tilfredsstilt, slik at hun sluttet å plage kvinner og deres barn.

Til toppen