Putins Russland (Heftet)

Forfatter:

Kjell Olaf Jensen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 352
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Putin's Russia
Oversatt av: Jensen, Kjell Olaf
ISBN/EAN: 9788202269296
Omtale Putins Russland

"Nå har de skutt Russlands samvittighet," ble det sagt i en av talene ved bisettelsen.

Den 7. oktober 2006 ble Anna Politkovskaja drept i heisen på vei opp til sin leilighet i Moskva. Fire skudd fra en ukjent gjerningsmann frarøvet brått Russland en kritisk stemme. Mordet vakte sterke reaksjoner og protester over en hel verden.

Kampen for menneskerettigheter går som en rød tråd gjennom hele Politkovskajas journalistiske virke. I denne boken skildrer hun et stalinistisk Russland av i dag der individets rettigheter neglisjeres til fordel for staten, der tsjetsjenere nærmest er rettsløse.

Forventingene til den tidligere KGB-agenten var skyhøye i 1999, men i Putins Russland hevder Politkovskaja at situasjonen til forveksling ligner på overgrepene, korrupsjonen og maktkontrollen som foregikk på Sovjetunionens tid.

Vi får innblikk i sterke enkeltskjebner, for eksempel den tidligere fattige Tanja, som i dag er en suksessrik forretningskvinne og politiker, og ubåtkapteinen som før livnærte seg av å stjele sprit fra båtene, men som nå får fraktet gratis kaviar hjem til seg. Begge er vinnere i et system som favoriserer lovløsheten.

Gjennom møter med forskjellige mennesker belyser Politkovskaja Putins Russland fra flere sider, og hevder at presidentens image overfor Vesten - med økonomisk liberalisme og demokrati - er et spill for galleriet.

Forord av Aage Borchgrevink, forfatter og rådgiver i Den norske Helsingforskomité

"Anna Politkovskaja er vår tids helt. Den modigste blant oss. Den skarpeste blant oss. Uten henne er Russland et mørkere sted."
Åsne Seierstad, forfatter og journalist

Les artikkel i Dagbladet

Til toppen