Rakefisk (Heftet)

Kulturhistorisk kokebok

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 152
Forlag: Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Rakefisk
ISBN/EAN: 9788204128768
Omtale Rakefisk

Ny utgave av den eneste boka på markedet om en av norsk kjøkkens mest spesielle råvarer, nemlig rakefisk.

"Slow-food" er blitt et begrep i vår tid, og er nærmest en beskyttelse mot at byråkrati og sikkerhetsforskrifter skal utradere deler av den gode, gamle europeiske matkultur. Rakefisk er "slow-food". Det er en matvare som trenger både modningstid og fagkunnskap i form av lange tradisjoner.

I denne boken finner både den erfarne rakefiskelsker og den nyfikne nykommer - kort sagt alle interesserte matmennesker - et vell av informasjon om rakefisken i norsk mattradisjon.

I bokens første del, Rakefiskens kulturhistorie, forteller Astri Riddervold om rakefisken i norsk tradisjon på bakgrunn av en rekke historiske kilder.
Bokens andre del, Oppskrifter, viser en rekke lokale serveringstradisjoner, men enda flere nye og moderne måter å bruke rakefisk på.

I bokens siste del, om Rakefiskproduksjon i dag, gir Halvor Heuch en grundig fremstilling av hvordan rakefisk bør lages trygt og sikkert. Her er mye informasjon å hente både for hobbyfiskere og profesjonelle rakefiskprodusenter.

Her vies også rakefiskens modningsprosesser og hva det er som skaper rakefiskens særegne smak, stor oppmerksomhet, og interesserte lesere vil finne oppsiktsvekkende paralleller mellom italiensk skinke, franske oster og norsk rakefisk.

Til denne nye utgaven av boken har mesterkokk Harald Osa laget lekre retter med rakefisk som råvare og medvirket ved fotograferingen som er gjort av
Mona Gundersen.

Vinner av Gourmand World Cookbook Awards 2007 - "Beste fiske- og sjømatkokebok i verden"!

Til toppen

Om forfatter Halvor Heuch

Astri Riddervold er en av landets absolutt ledende fagfolk på norske mattradisjoner og matkultur. Det var opprinnelig hennes magistergradsavhandling i etnologi som dannet utgangspunkt for boken Konservering av mat, som utkom første gang i 1993.

Astri Riddervold har i en årrekke drevet forskning, studier, kurser og foredrag om våre matkonserveringstradisjoner. Hennes unike bakgrunn som både kjemiker og etnolog er uovertruffen i denne sammenheng.

Astri Riddervold ble, som den aller første, i 1995 tildelt Ingrid Espelid Hovigs pris, for formidling av matkultur. Astri Riddervold har to ganger vært innstilt som æresdoktor ved to ulike læresteder.HALVOR HEUCH er sivilingenør i næringsmiddelkjemi og produktutviklingssjef i Arcus Produkter AS. Hans interesse for rakefisk strekker seg over mange år. Forfatteren har sammen med Astri Riddervold utført forskningsforsøk med rakefisk i mindre skala.

Til toppen