Rongevær (Innbundet)

Et øysamfunn i krig

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2006
Antall sider: 224
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202260927
Kategori: Historie
Omtale Rongevær

Lengst vest i kommunen Austrheim, noen mil nordvest for Bergen, ligger øysamfunnet Rongevær. Fra øyene og holmene der har folk god utsikt til hovedskipsleia, som samtidig er innseilingsfjorden sørover til Bergen. Det var dette som gjorde at to radiotelegrafister innsendt fra England tok opphold der en lang periode, for å rapportere om skipstrafikken.
Allerede den første krigssommeren opprettet folk i Rongevær "rute" til Shetland, det var en rekke både "byfolk og bønder"som flyktet den veien, og mot slutten av krigen holdt Shetlandsbasen forbindelse med Rongevær.
En som bodde på ei av øyene der, var fiskeren Rasmus Krossøy. Han ble vert for de nevnte telegrafistene, som skjulte seg på ei naboøy. Det oppsto flere dramatiske episoder, ikke minst da tyskerne begynte å sirkle inn senderen.
Rasmus Krossøy var familiemann med kone og flere barn, og den gamle moren hans bodde i huset. De måtte alle sammen flykte da Gestapo var etter dem, og en blåsende og regndryppende natt ble de hentet til Shetland av ubåtjageren "Hitra". Mor til Rasmus døde på Shetland, av påkjenningene under flukten.
Det aller mest tragiske var at sønnen hans omkom i en trafikkulykke i London kort etter overfarten. Han ble ni år gammel. Gutten var vant til de veiløse øyene i Rongevær og visste ikke å passe seg i London-trafikken.
Slik endte innsatsen til Rasmus og hans familie, og ulykken med niåringen er ifølge forfatteren en av de enkelthendelser som har gjort mest inntrykk på ham av alt han har vært borti fra krigens tid.
Rongevær har vært nevnt tidligere i Hagas bøker, i flere sammenhenger, men med denne boken gir han en egen fremstilling av det som hendte i dette utværet, som ble så viktig i okkupasjonsårene.

Til toppen