Sannhet for enhver pris (Innbundet)

Simone Weils politiske filosofi

Forfatter:

Torgeir Bygstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 183
Forlag: Efrem forlag
Språk: Bokmål
Originaltittel: L.Enracinement
Oversatt av: Bygstad, Torgeir
ISBN/EAN: 9788292922842
Omtale Sannhet for enhver pris
Finnes det en troverdig fremgangsmåte for å kjenne rettferdigheten?
Er det mulig å tale om sannhet i etiske spørsmål? Og har etikk og rettferdighet egentlig noe med politikkens maktspill å gjøre?

Den franske filosofen Simone Weil svarer bekreftende på disse spørsmålene. At sannhet og rettferdighet eksisterer i ordenes mest opphøyede betydning, er ifølge henne selve grunnlaget for politikken. Og Weil legger stor vekt på å gi rettferdigheten et konkret uttrykk i begrepet forpliktelse.

Noe av det mest tankevekkende i Weils filosofi er at hun tar til orde for en korrigering av den europeiske menneskerettighetstenkningen; det vi har oversett helt siden 1700-tallet, er at det ikke er våre rettigheter som er det mest grunnleggende, men vår forpliktelse overfor medmennesket.

Simone Weil er en av 1900-tallets mest betydelige politiske tenkere. I Frankrike er det en fornyet interesse for henne. Mange ser på Simone Weil som en alliert i vår tids idékamper. Denne boken gir et nært og fyndig møte med kvinnen som nobelprisvinner Albert Camus kalte «den eneste store ånd i vår tid».

«En viktig bok, velskrevet og intelligent.»
Nils Heyerdahl, idéhistoriker og tidligere sjef for Radioteatret, NRK.

Til toppen