Sasjenka (Innbundet)

Forfatter:

Erik Johs. Krogstad (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 608
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Sashenka
Oversatt av: Krogstad, Erik Johs.
ISBN/EAN: 9788202285388
Omtale Sasjenka

Stor historisk roman

«Stig på, kamerat Stalin, hvilken ære», sa Sasjenka, som endelig hadde fått talens bruk igjen. Hun kjente en fortvilende, ubolsjevikisk trang til å knikse i knærne, slik de hadde gjort foran portrettet av enkekeiserinnen på Smolny i gamle dager. Hun ante ikke hvordan hun kom seg ned trinnene til hagen, men plutselig sto hun foran Stalin, som virket mindre, eldre, mer gusten og sliten enn hun husket ham, og med den venstre armen stivt inntil kroppen. Han hadde fått en liten kulemage, kunne hun se, og jakkelommene hans var slitte og tydeligvis lappet på. Men giganter brydde seg vel ikke om slikt, tenkte hun.

Bokomtale av Ragnhild Mork


Sasjenka er en historisk roman på 600 sider om kjærlighet, familie, svik og revolusjon. Fortellingen begynner i St. Petersburg vinteren 1916.

Den vakre overklassepiken Sasjenka kommer fra en styrtrik bankierfamilie og går på den svært fornemme jenteskolen Smolny. Som 16-åring sniker hun seg ut om natten til kameratene som arbeider for å styrte tsarveldet og forberede den kommende revolusjonen.

Hun går under navnet Snørev. Samme natt som hennes mor fester og forlyster seg med Rasputin, fryser Sasjenka i en illeluktende celle. Hennes far, baron Zeitlin, forsøker desperat å få henne ut av fengselet, og neste dag slippes hun ut etter ett forhør.
Dette er begynnelsen på boken. Sasjenka blir en av revolusjonens frontfigurer, og hun blir etter hvert Lenins sekretær. 20 år senere, like før andre verdenskrig bryter ut, er hun gift med Vanja som er en stjerne høyt oppe i partiet. Når Sasjenka innleder et forbudt og lidenskaplig kjærlighetsforhold med en annen mann, settes en kjede av hendelser i gang. Når Stalin-regimet foretar interne utrenskninger i partitoppen, faller skyggen snart over Sasjenka, Vanja og deres to barn.
Historien tar imidlertid ikke slutt der. Femti år senere får en ung kvinnelig historieforsker i oppdrag å forsøke å finne ut hva som skjedde med oppdragsgiverens familie under de mørke årene på slutten av 1930-tallet. Resultatet av hennes etterforskning er overraskende.

Simon Sebag Montefiore er mest kjent som mannen bak dobbeltbiografien om Stalin, biografien om Potemkin, bøkene om de 101 største kvinner og menn som forandret historien – og de 101 som har båret ondskapens ansikter gjennom historien. Dette er den første skjønnlitterære boken hans.

Til toppen

Andre utgaver

Sasjenka
Bokmål Heftet 2010
Sasjenka
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av Simon Sebag Montefiore: