Selbumønster (Innbundet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2020
Antall sider: 294
Forlag: Museumsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788283050882
Omtale Selbumønster
Hva er et selbumønster, og hvordan kan det brukes?
Denne boka er ei mønstersamling med inspirasjon til nye plagg med tradisjonelle mønstre. Boka inneholder over 450 unike mønstre og grunnoppskrifter på genser, jakker, strømper og luer som kan tilpasses mønstrene.
Anne Bårdsgård er oppvokst i Selbu og har alltid hatt et nært forhold til Selbu og til selbustrikking. Bygda har produsert en kolossal mengde strikkeplagg og mønstre, og i samarbeid med Selbu Bygdemuseum har Anne gjennomført et omfattende registreringsprosjekt. Materialet som er samlet inn, omfattet i tillegg til votter også nedtegnede mønstre til andre plagg. "Selbumønster" viser mangfoldet i den lokale strikketradisjonen. På midten av 1900-tallet var Selbu Husflid en hjørnesteinsbedrift som organiserte en enorm hjemmeindustri. Husfliden eksporterte på det meste nitti tonn strikkevarer årlig. Boka presenterer registrerte mønstre brukt på plagg som har blitt produsert i Selbu eller solgt under merkenavnet Selbustrikk. Anne Bårdsgård har forsøkt å gjenfinne og dokumentere så mye som mulig av denne strikkerikdommen: plagg, mønstre og fotografier av folk i strikka tøy.
"Selbumønster" er ei vakker bok som står i stil med sin forgjenger, "Selbuvotter" (2016). Begge bøkene fyller ut bildet av strikketradisjonen i Selbu, og sammen danner de et enestående mønsteroppslagsverk.

"SELBUMØNSTER - av Anne Baardsgaard er kanskje den mest informative, systematiske og inspirerende boka om mønster brukt i norsk strikketradisjon. Den er en nasjonalskatt!" Annemor Sundbø 11.06.21 (Facebook)

Til toppen

Flere bøker av Anne Bårdsgård: