Sensuren i Danmark-Norge (Innbundet)

vilkårene for offentlige ytringer 1536-1814

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 713
Forlag: Universitetsforlaget
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788215023328
Omtale Sensuren i Danmark-Norge
I vår tid tror vi at ytringsfriheten har dype røtter i Norge. Slik er det ikke. Mesteparten av historisk tid har vært preget av sensur. Denne boka presenterer historien om vilkårene for offentlige ytringer i Danmark-Norge i 278 år, fra 1536 til 1814.


I 1536/37 ble den norske staten avskaffet og landet lagt under dansk herredømme. Samtidig startet reformasjonen. I 1814 ble unionen mellom Danmark og Norge oppløst, og det ble slutten på den dansk-norske helstaten. Denne staten ble i stadig sterkere grad strengt sentralstyrt fra København. Det gjaldt også mulighetene for å ytre seg fritt.

Forfatter Øystein Rians ambisjon er å vise hvordan de offentlige ytringene ble gjennomregulert og overvåket, hvilke konsekvenser det fikk å forbryte seg mot regimet, hvem som dristet seg til å gjøre det og hva som var drivkraften deres.

Denne historien har ikke blitt fortalt før i hele sin bredde. Forfatteren ønsker å bidra med ny kunnskap om fortiden for å skape nye refleksjoner over vår tids opplevelse av ytringsfrihet som noe selvsagt og dypt rotfestet i det norske samfunnet.

« (...) jeg er imponert ¿ både over innholdet, detaljene og overblikket.»
Henrik G. Bastiansen, «Norsk medietidsskrift» 02.2015

« (...) grundig dokumentert og faglig imponerende pionerarbeid.»
Odd Gunnar Skagestad, «UD-posten»

« (...) eit vesentleg bidrag til ein lite beskriven periode i norsk pressehistorie.»
Arnhild Skre, «Pressehistorisk tidsskrift»

«Rian har med stort hell og med stor skriveglede levert nettopp en perspektivrik modell og et helhetssyn, bevisst provoserende og ensidig (...) »
Knut Dørum, «Historisk tidsskrift» 02.2015

Til toppen