Sigurd Evensmo (Innbundet)

Alene blant de mange. En biografi

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 656
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202239992
Omtale Sigurd Evensmo

Velskrevet biografi om Sigurd Evensmo

Det er ikke alltid det er de allerede kjente menneskene, som Bjørneboe og Lie, som bærer i seg en periodes historie og konflikter. Noen ganger er det de litt mer ukjente. Et eksempel på det er Sigurd Evensmo, som var en av drivkreftene i det venstreradikale miljøet som aldri fant seg til rette i Arbeiderpartiet.

Han ble for alvor kjent for sine øyenvitneskildringer av Nazi-Tysklands annektering av Sudetenland i Tsjekkoslovakia i 1938. Hans reportasjer derfra var ikke bare dramatiske, men også begynnelsen på hans motstandsarbeid under krigen. Av den grunn var tyske SS-soldater på jakt etter ham vinteren 1942 og måtte han gå i dekning og forsøke å flykte til England. Båten som skulle bringe ham i trygghet, ble imidlertid anholdt og flyktningene ombord arrestert og fengslet. Tidlig om morgenen den 30. april 1942 tok alle mennene oppstilling, en etter en ble de plassert på en lastebil for å kjøres til Trandum og skytes - alle unntatt Sigurd Evensmo.

Hvorfor ble han spart? Var det fordi hans kone, Randi Evensmo, hadde overbevist gestaposjef Fehmer om å spare ektemannens liv?

Etter krigen fortsetter han sitt arbeide som forfatter og journalist på venstresiden av norsk politikk, han ble en av Arbeiderpartistatens kritikere på venstresiden, han kastet seg inn i tidens stridsspørsmål om NATO, USA og Sovjetunuionen, og i 1953 er han en av grunnleggerne av den sosialistiske avisa Orientering. Bak det sterke samfunnsengasjementet, skjuler det seg en mann som sliter med ettervirkningene av krigsopplevelsene. Skyldfølelsen og depresjonen døyver han med alkohol og piller; takknemligheten overfor sin kone, viser han ved å innlede forhold til andre kvinner og flytte fra henne for en periode.

For Stian Bromark og Halvor Tretvoll rommer Evensmos liv og virke i seg de politiske og eksistensielle hendelsene som formet det forrige århundre. I Alene  mot de mange. En biografi om Sigurd Evensmo favner de på mesterlig vis over det hele, og med kunnskap og fortellevne folder de ut et liv skapt for en spennende, viktig og velskrevet biografi.

Til toppen

Flere bøker av Stian Bromark og Halvor Finess Tretvoll:

Utdrag

Utdrag

Den 8. februar ble sjefen for det nazistiske statspolitiet, Karl Marthinsen,drept av Oslogjengen ved Blindern. Hendelsen ble møtt med drastiske tiltak.
Den 9. februar forkynte okkupasjonsmakten 19 dødsdommer. Blant de dømte var Asle Grepp, broren til Gerda Grepp, Sigurds venn fra Spania-arbeidet, og Peter Andreas Grepp, Randis første forlovede. En annen av de dødsdømte var Gudruns lege på Ullevål. Det ble en hard dag for Evensmo.Morgenen etter: 15 nye dødsdommer i avisen. Sabotasjen og de politiske drapene hadde tiltatt i omfang. Evensmo så med bekymring på denne utviklingen. Han fryktet en voldsspiral, og mente hatet ville øke proposjonalt, mens etterkrigsoppgjøret sank ned i enda svartere skygger.
Oslo hadde blitt en fryktsom by. Det var ikke lenger utviklingen på østfronten som fikk en til å storme ut etter avisen på morgenkvisten,men frykten for spalten med den halvfete skriften, der henrettelsene ble offentliggjort.

Til toppen