Til Jacobs forsvar (Innbundet)

Forfatter:

Kurt Hanssen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 464
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Defending Jacob
Oversatt av: Hanssen, Kurt
ISBN/EAN: 9788202433079
Kategori: Krim og spenning
Omtale Til Jacobs forsvar

Visestatsadvokat Andy Barbers egen sønn blir anklaget for å ha drept en klassekamerat. Andy er overbevist om sønnens uskyld og gjør hva han kan for å beskytte ham. Men hvor langt kan man gå for å redde sitt eget barn? Sterk roman om en families kamp gjennom en ubegripelig krise – om skyld, svik, lojalitet og om hvor raskt vi kan miste kontroll over livet.

Til toppen

… ulidelig spennende
Ingvar Ambjørnsen, VG

Andre utgaver

Til Jacobs forsvar
Bokmål Lydbok-CD 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Lydbok MP3-CD 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Ebok 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Nedlastbar lydbok 2014
Til Jacobs forsvar
Bokmål Heftet 2015

Flere bøker av William Landay:

Anmeldelser av Til Jacobs forsvar

«Til Jacobs forsvar er vårens heteste tips til den delen av spenningspublikummet som er lei av lettvektere og usannsynlig tøys.»
Ingvar Ambjørnsen, VG
 

«Romanen er godt fortalt, den har bra driv, spenningen er upåklagelig, og forfatteren skriver fram gode karakterer. Ikke minst er skildringene av Lauries bunnløse fortvilelse godt skildret. Landay unngår å fortape seg i rettslige detaljer, og har med dette skrevet en krim helt i toppsjiktet.»
Ørjan Greiff Johnsen, Adresseavisen
 

«...en av de beste thrillerne jeg har lest på lenge...Måten fortellerstemmen manipulerer sympatiene våre minne om briljante Flink Pike.»
Asbjørn Slettemark, OP-5
 

« …en helt usedvanlig spennende og besettende historie som fortjener og bør få et stort publikum.»
Washington Post
 

«Genial.»
New York Times
 

«Til Jacobs forsvar er smart, sofistikert og spennende ... den fanger både kompleksiteten og sårbarheten i familielivet.»
Lee Child
 

«Dette er en fantastisk historie om en kjærlig og velfungerende families totale kollaps under en rettssak der skyld og uskyld er relative termer. Hvordan reagerer du hvis barnet ditt blir anklaget for mord? Kan man tro på et system, når man er helt overbevist om dets feil? Da jeg leste denne romanen, gikk jeg gjennom hele følelsesregisteret: medfølelse, forferdelse, raseri og, ikke minst, spenning ... Intrigen er uforutsigbar, og slutten sjokkerende ... Jeg elsker denne romanen.»
Litteratursiden.DK
 

«William Landay kan sitt rettsstoff til fingerspissene...Den prisbelønte, bestselgende forfatteren formidler usikkerheten om rettferdigheten skjer fyldes. Og reiser spørsmålet om man som forelder til et barn på anklagebenken alltid er interessert i at den skjer fyldes. Intenst og intelligent.»
Weekendavisen

Til toppen

Intervju

William Landay: Mannen bak Til Jacobs forsvar

Han har bakgrunn som statsadvokat og er pappa til to gutter på 8 og 10 år. Ideen var å knytte sammen de to rollene.

Han sier selv at ideen var å kombinere kunnskapen om jus med livet som far i en idyllisk forstad til Boston. Han hadde for lengst tatt farvel med jobben som statsadvokat, og hadde skrevet på fulltid i ti år. Og en ting til: Han var interessert i å finne ut om mordere er født sånn eller blitt sånn.

Forhistorien
"Jeg leste en gang en historie om en detektiv som var sønn av en morder. Detektiven var en redelig og ordentlig mann, men hans sønn ble også anklaget for mord. Fortellingen ble grunnlaget for filmen City by the Sea med Robert de Niro i hovedrollen. Det var første gang jeg hørte om begrepet "drapsgen", et viktig tema i Til Jacobs forsvar," forteller William Landay. Da han skrev romanen, hadde han allerede skrevet flere prisbelønte bøker.

Foreldrerisikoen
Som advokat hadde han alltid vært interessert i det menneskelige drama i kriminaliteten, men hans første roman var likevel stappfull av politi og røvere. Det resulterte i at han fikk merkelappen krimforfatter, noe han ikke følte seg bekvem med. Så fikk han to gutter på rad, og ble opptatt av den risikoen det er å være forelder. Vi vil alle være gode foreldre som gjør vårt beste for barna, men likevel er det en risiko for at barna havner i trøbbel. Til Jacobs forsvar er en studie av nettopp den risikoen, ifølge Landay.

Drapsgenet
Han er fascinert av atferdsgenetikken, som antyder at genetiske mutasjoner kan skape en bilogisk tendens til voldelig atferd. I romanen hans plages hovedpersonen av tanken på at han kan ha videreført et slikt drapsgen til Jacob, og oppsøker sin far som sitter i fengsel på livstid. Det blir et hjerteskjærende møte mellom en far og en sønn i hver sin verden.

Kompleks struktur
Han elsker bøker med komplekse strukturer. Bøker skal fortelles på interessante måter, de skal ikke bare være interssante. I Til Jacobs forsvar bruker William Landay en forteller i første person, som også er med i deler av boken når avhør tas i rettssalen. Det forsterker rivaliseringen som foregår mellom faren til Jacob og advokaten som tok over oppgaven, og gjør fortellerstemmen mer pålitelig. Fortelleren er jo selv en del av romanen! Men hva med William Landay selv? Hvor mye av ham finner vi igjen i faren til Jacob?

Fiksjon og fakta
"Jeg ser ikke helt meg selv igjen i Andy, kanskje fordi jeg ser mange andre igjen i ham. Jeg møtte mange mennesker og grusomme historier i løpet av min tid som statsadvokat, og flere av karakterene i Til Jacobs forsvar har nok lånt trekk fra folk i det virkelige liv, akkurat som jeg har brukt Tinghuset jeg jobbet i for alt det er verdt. Historien er selvsagt fiksjon, og karakterene står på fiktive ben, men på den annen side har enhver fiksjon sitt utspring i våre erfaringer. Jeg tror nok det er mer av "the real world" i Til Jacobs forsvar enn jeg egentlig har tenkt og ment," fastslår William Landay.

Av Bernt Roald Nilsen

Til toppen