Fugler og soldater (Heftet)

Serie: CUB-serien 

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2002
Antall sider: 154
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Serie: CUB-serien
ISBN/EAN: 9788202219567
Kategori: Romaner
Omtale Fugler og soldater

Mer mat fra Jamies kjøkken

Slip kjøkkenknivene – Den nakne kokken – er tilbake! Her er Jamie Olivers nye kokebok, full av lure tips og deilige oppskrifter; alt formidlet med den unge kokkens uvørne sjarm og entusiasme. Jamie Oliver er et fenomen. Millioner av fjernsynsseere sitter klistret foran skjermen for å se denne inspirerende karen lage mat. Den første kokeboka hans lå øverst på de engelske bestselgerlistene i mer enn fem måneder. Her er hans andre kokebok – gled deg!

Han har sjarmert en hel verden, den lett rufsete engelskmannen som for tiden ustoppelig  kokkelerer i sitt knøttlille kjøkken på norske fjernsynsskjermer. Jamie Olivers ujålete matlagingsprogrammer er solgt til en lang rekke land, selv driver han flere populære restauranter i London og har allerede tre kokebøker på samvittigheten. Dette er den andre i rekken, og denne boka har samme effekt på deg som Jamie selv har når du ser ham på tv: Du kan nesten ikke vente med å komme deg ut på kjøkkenet og prøve ut noen av de fristende oppskriftene.

Filosofien bak suksessen

Hva er hemmeligheten bak den enorme suksessen – bortsett fra Jamies sjarm? Først og fremst hans matlagingsfilosofi. Det skal være gøy å lage mat, og det skal være enkelt. Ingen fiksfakserier og vriene tilberedningsmetoder, bare gode råvarer og enkle framgangsmåter. Har du sett Jamie blande salat med hendene, smuldre fetaost med fingrene og rive ovnsbakt paprika i strimler istedenfor å bruke kniv, skjønner du hva vi mener!

For vanlige folk

Derfor handler ikke denne kokeboka om restaurantmat; den er beregnet på vanlige folk som vil ha tips og snarveier; folk som vil gjøre de vanlige hverdagsmåltidene til noe spesielt. Den er rett og slett skrevet for alle som er interessert i å lage god, solid, enkel, fornuftig mat og ha det gøy samtidig. Og det er ingen dårlig idé. Under Jamies kyndige veiledning og ledsaget av hans åpenbare entusiasme lærer vi å lage velsmakende, enkle og spennende retter fra grunnen av. Det går raskt, og resultatet blir hundre ganger bedre enn  pose- og frossenmiddagene vi ofte griper til på super’n  i mangel av fantasi eller tid.

Den nakne kokken

”Jeg tror fortsatt på de to tingene som førte til at jeg kalte meg Den nakne kokken” sier Jamie, ” – bare å bruke basismatvarene fra spiskammeret og strippe ned restaurantteknikkene til bruk hjemme hos folk.” Slik får han det til å se lekende lett ut, samme hva han lager, så vi glemmer prestasjonsangst og andre forbehold og kaster oss uti det, fulle av selvtillit.

Mat for alle døgnets timer

Denne boka byr på spennende, enkle og velsmakende retter for enhver tid på døgnet. Her er for eksempel diverse gode forslag til frokost, som Jamie for øvrig syns er et sørgelig forsømt kapittel, og du finner selvsagt oppskrifter på raske salater og dressinger, pasta og risotto, supper og buljonger, retter med fisk og skalldyr eller kjøtt, fugl og vilt. Grønnsaker har en sentral plass – Jamie er en flittig gjest på grønnsaksmarkedet og presenterer mange rene grønnsakoppskrifter som vil fryde den som ikke spiser kjøtt eller fisk. Deilige, duftende brød og kjappe, knallgode desserter er det også blitt plass til. Tapas, knask, snacks og annet ”gumlestoff” smaker ofte godt på kveldstid, kanskje sammen med en av Jamies favorittdrinker, eller hva med en solid, stekt midnattsfrokost etter en kveld på byen? Jamie gir deg smaksopplevelser du aldri glemmer – det er bare å glede seg!

Krydder

 • hel svart pepper
 • tørket chili
 • muskatnøtt
 • kryddernellik
 • korianderfrø
 • fennikkelfrø
 • spisskummenfrø
 • karve
 • gurkemeiefrø

Ferskvarer

 • en bolle med sitroner
 • et par lime
 • hvitløk
 • frisk ingefær
 • løk og sjalottløk
 • chili
 • poteter
 • krydderurter

Ting til spiskammeret

 • Olje: olivenolje, både extra vergine og vanlig, solsikkeolje
 • Eddik: rødvinseddik, hvitvinseddik, balsamicoeddik, riseddik
 • Sennep: dijon, grov, engelsk
 • Salt: Maldon havsalt, bordsalt, koksalt
 • Sukker: brunt, hvitt, melis
 • Mel: hvetemel, durumhvete (til pasta ”Tipo 00”), maisenna
 • Tørrgjær, bakepulver, natron
 • Gryn: semolina, couscous
 • Tørket pasta: spagetti, linguine, tagliatelle, penne, farfalle
 • Belgfrukter (tørkede eller på boks): borlotti, cannellini, flageolett- og bondebønner, gule splitterter, linser, kikerter
 • Ris: Langkornet pilaffris, basmati, til risotto: arborio eller carnaroli
 • Sardeller i olivenolje eller salt
 • Kapers: saltede (de små er best)
 • Oliven: svarte, grønne
 • Soyasaus, fiskesaus, østerssaus
 • Hele plommetomater uten skall på boks, soltørkede tomater (tørkede eller i olje)
 • Tørket sopp: Steinsopp
 • Kokesjokolade og kakao: høy kvalitet, 70 % kakaostoff 

Til toppen

Andre utgaver

Fugler og soldater
Bokmål Innbundet 2001
Fugler og soldater
Bokmål Lydbok-CD 2010
Fugler og soldater
Bokmål Nedlastbar lydbok 2010

Flere bøker av Roy Jacobsen:

Om forfatter Roy Jacobsen

Mat uten noe å skjule

Aldri har det vært så populært å være kokk som i dag. TV-kokken Jamie Oliver er den kuleste av dem alle. I hjemlandet England har han popstjernestatus.

Av Pål Andreassen

- Mange mener at fersk pasta er bedre enn tørket. Det er bare tull. Den ferske egner seg best til fløtesauser, mens den tørkede er bedre til skalldyr og tomatsauser, skriver Oliver i Den nakne kokken - hans andre kokebok. Det er slike usedvanlig lite snobbete uttalelser som har gjort 27-årige britiske Jamie Oliver til en favoritt blant millioner TV-seere og kjøkkenentusiaster verden over. Som et slags kjærlighetsbarn mellom Ingrid Espelid Hovig og Keith Floyd stapper han fingrene ned i maten - lesper og gliser - mens han slenger rundt seg med heftige uttrykk og stikker hodet ut av vinduet for noen klyper med ferske urter fra pottene på gesimsen.

Det er nemlig det vi har savnet - en fyr som er som alle oss andre på kjøkkenet. Litt søl her og litt slikking på fingrene der. Men som allikevel tar pusten fra deg når han viser hvor lett det er å lage i stand en halsbrekkende italiensk lammestek, en sjokoladekake til å gråte over eller litt enkel nattmat for en ti-tolv venner som "tilfeldigvis" stikker innom en gang etter midnatt. Det er det vi vil lære - og det er der Jamie er kjøkkensjefen over alle kjøkkensjefer.

Bestevenn med alle han møter

Han suser rundt i Øst-London på sin scooter, og for oss lettlurte TV-seere kan det virke som om Jamie er absolutt bestevenn med alle han møter: Slakteren på hjørnet, grønnsaksmannen og fiskehandleren - og alltid får han en fantastisk service og en kvikk kommentar på kjøpet. Enten det gjelder en helt spesielt modnet italiensk ost, frisk frukt og grønnsaker, eller noe så prosaisk som en svinekotelett. Jamie har allikevel fått oss til å lete etter det beste - alltid.

Derfor har den smørblide kjøkkenskriveren måttet tåle atskillig pepper for sin reklamekampanje for den store supermarkedkjeden Sainsburys. En butikk som i utgangspunktet står for det meste Jamie er i mot. Men det er vel slikt man må tåle som superkjendis i et land hvor pressen er like rask til å trekke folk ned, som den i utgangspunktet er til å bygge dem opp.

Mediaoppmerksomheten rundt Jamie har, spesielt det siste året, vært enorm. Da han giftet seg med sin ungdomksjæreste Jools i våres var det selvsagt førstesidestoff - og nå som paret venter barn, er ikke medieinteressen mindre. Innimellom alt dette har 27-åringen også involvert seg i Knightsbridge-restauranten Monte¿s - som "konsulent". I følge matkritikerne et overpriset snobbested. Annerledes blir det kanskje når Jamie Oliver, i alle fall etter planen, åpner sin egen London-restaurant neste år. Den kommer i alle fall garantert til å få nok mediomtale.

Ettertraktet tv-kokk med tre bøker på samvittigheten

Det er drøyt ti år siden Jamie bestemte seg for at det var kokk han skulle bli. Mer eller mindre oppvokst på kjøkkenet i foreldrenes kombinerte pub og restaurant i Essex, begynte han tidlig å interessere seg for mat og matlaging. Etter grunnutdanning på Westminster Catering College i London gikk turen til Frankrike, før han endte opp på ikke ukjente River Café i London. Det var der han ved en ren tilfeldighet ble oppdaget av et TV-team som skulle lage en dokumentar om restauranten. Dagen etter at programmet ble vist på engelsk TV ble Jamie oppringt av fem (!) produksjonsselskap som alle ville lage mat-TV med den unge, karismatiske kokken. Resten er, som man sier, historie.

Den første TV-serien ble fulgt opp med boken Mat fra Jamies kjøkken - en bok som toppet de engelske bestselgerlistene i ti sammenhengende uker da den kom ut i 1998. I fjor gjentok Jamie Oliver suksessen med årets norske utgivelse Den nakne kokken - og i år ser det ut som det samme vil skje med den tredje boken hans - Happy Days With The Naked Chef. Så populær og respektert ble Jamie i løpet av kort tid, at da den engelske statsministeren Tony Blair hadde besøk av sin italienske kollega i 1998 var det Oliver som stod for lunsjen i 10 Downing Street.

Folkelig mat med humor og finesse

Med italiensk statsbesøk var det kanskje ikke så rart at Jamie ble valgt, for selv om han har et vidt spekter er italiensk mat et gjennomgangstema både i bøkene og på TV-skjermen. Men Jamie nøyer seg ikke med ett land, eller en verdensdel for den saks skyld. "Crossover cooking" er etter hvert blitt et noe utvannet og til tider ganske harry begrep, men med Jamie på kjøkkenet settes gleden over å blande forskjellige lands mat-tradisjoner og kulturer igjen på kartet. Ikke fordi man på død og liv skal være fancy, men fordi det er moro å lage mat, og gøy å prøve nye smaker og kombinasjoner. Etter suksessen med TV-programmene og bøkene har Jamie fått muligheten til å reise verden rundt på første klasse, og hentet nye matimpulser fra land som Japan, Australia og ikke minst Amerika. Og kjenner vi Jamie rett blir det folkelig mat, laget med sedvanlig humor og finesse. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at når han i høst innleder sin foreløpig siste sesong på TV er det med noe så "enkelt" Chili con Carne og sandwicher.

Hvem har sagt at mat på død og liv skal være komplisert?

Til toppen

Bøker i serien