Selvportrett ; Selvmord (Heftet)

Forfatter:

Legg i ønskeliste

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 176
Forlag: Cappelen Damm AS
Språk: Bokmål
Originaltittel: Autoportrait ; Suicide
Oversatt av: Skoe, Rune H. og Lundbo, Thomas
ISBN/EAN: 9788282880442
Kategori: Romaner
Omtale Selvportrett ; Selvmord
Édouard Levés Selvportrett (2005) og Selvmord (2007) er her samlet i en felles pocketutgave.

Selvportrett (2005) er ikke en selvbiografi, men nettopp et selvportrett i skrift. Den beskriver ikke forfatterens livsløp, men gir en konstellasjon av fakta og påstander - hovedsakelig sannferdige - om ham. Alt fra barndomsminner til betraktninger rundt familie- og kjærlighetsrelasjoner, mat og kunst, sex og popmusikk males frem i korte, presise setninger. Etter 78 sider er man kommet nærmere forfatteren enn man noensinne vil komme de fleste av sine venner.

Levé visste å fatte seg i korthet. Litterært er Selvportrett preget av svært knappe - men først og fremst gode - setninger, ofte overraskende, morsomme; noen triste, grusomme. Underveis merker man ingen åpenbar logikk i måten setningene følger hverandre, selv om man, ved lesningens slutt, sitter igjen med en følelse av fullbyrdelse.

Ti dager etter at Levé hadde overrakt manuset til sin siste bok Selvmord (2007) til sin forlegger, tok han livet av seg, kun 42 år gammel. Romanen handler da også om selvmord, men ikke forfatterens eget; i stedet er boka en usminket granskning av livet - og endeliktet - til en av forfatterens næreste venner. Hvorfor velger noen av oss å gå ut av livet frivillig? Er det riktig å lete etter «budskap» og «mening» når et menneske fører et rifleløp mot hodet og trekker av?

Til toppen