Soga om vêret (Heftet)

Forfatter:

Margunn Rauset (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 228
Forlag: Pelikanen
Språk: Nynorsk
Originaltittel: Landslag er aldrei asnalegt
Oversatt av: Rauset, Margunn
ISBN/EAN: 9788293237600
Omtale Soga om vêret
Soga om vêret" ble nominert til den Islandske Litteraturprisen da den kom ut i 2003

Fortellingen foregår i en gudsforlatt fjord ytterst Nord-Vest på Island, hvor noen få forhutrede sjeler driver sjarkfiske uten fiskekvoter. En av disse fiskerne, Halldor, skriver dagbok, og det er denne dagboken som blir funnet av sorenskriveren i det lille samfunnet og sendt til et forlag, i det som dermed utgjør en rammefortelling med noe diffuse grenser.
Det viser seg at ikke bare dagbokskriveren, men også presten og flere av fiskerne er alle på forskjellige måter er på flukt fra fortida. Vi får innsikt i deres liv og traumer via burleske, men aldri sympatiløse, skildringer. Romanen rommer en kjærlighetshistorie og psykiske lidelser av ymse slag, men er i bunn og grunn lyrisk i tonen og med en form for naivistiske filosoferinger, som viser seg ikke å være så enkle som man kunne tro ved første øyekast, slik de er formidlet av en noe naiv fortellerstemme.
Det er Halldors livshistorie som bærer fram fortellingen, og som avdekkes etter hvert, gjennom hans møte med Gud, en prest, en krøpling, torsken og kjærligheten.

Til toppen

Andre utgaver

Soga om vêret
Nynorsk Innbundet 2014
Soga om vêret
Nynorsk Ebok 2015