Sosiale ulikheter og helse (Heftet)

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2008
Antall sider: 121
Forlag: Unipub forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788274773387
Omtale Sosiale ulikheter og helse
Hvordan kan det ha seg slik at en ekspedisjonssjef i et departement lever lenger enn en førstesekretær, eller en fagarbeider lenger enn en ufaglært? Hvorfor lever menn på Vindern i Oslo gjennomsnittlig 12 år lenger enn menn på Sagene-Torshov? Som medisinerstudent på 50-tallet lærte forfatteren at sammenhengen mellom sosiale ulikheter og helse hørte fortiden til - en urettferdig og gammeldags skjevhet som automatisk ville forsvinne i takt med økt levestandard. I dag viser forskning at tendensen har vært motsatt.
Denne boka oppsummerer norske og andre vestlige undersøkelser av sosiale ulikheter i helse. Forfatteren går gjennom mulige årsaksforklaringer, og gir til slutt forslag til tiltak som kan redusere de sosiale forskjellene i helse, fra mindre lønnsforskjeller og bekjemping av markedsliberalismen, til flere og bedre ungdomsklubber. Boka er skrevet med tanke på et bredt publikum. Den egner seg også som lærebok ved universitet og høgskoler.
Bjørgulf Claussen (f. 1944) er professor i samfunnsmedisin ved Universitetet i Oslo og koordinator for Prosjekt "storbyhelse".

Til toppen