Spanias og Portugals historie (Heftet)

En oversikt

Forfatter:

Forfatter:
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2009
Antall sider: 304
Forlag: Cappelen Damm Akademisk
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788202293505
Fag: Historie
Nivå: Akademisk
Omtale Spanias og Portugals historie

Spanias og Portugals historie (ny utgave)

Denne boken gir en oversikt over Spanias og Portugals historie fra førhistorisk tid og fram til våre dager. Den iberiske halvøya er ofte blitt kalt et eget lite kontinent, og de iberiske landenes historie skiller seg på mange måter fra andre europeiske lands historier. Den er preget av dramatiske svingninger, og både Spania og Portugal har ofte gått sine egne veier, med varierende hell.

Maurernes invasjon av den iberiske halvøya på begynnelsen av 700-tallet markerte starten på et langvarig muslimsk overherredømme. Kristne riker i nord utvidet så gradvis sine områder, og i 1492 ble det siste muslimske emiratet på iberisk jord erobret. Samtidig trådte både Spania og Portugal fram som internasjonale stormakter, ikke minst på grunn av den oversjøiske ekspansjonen, som førte til at en betydelig del av verden ble underlagt iberisk herredømme.

Storhetstiden ble imidlertid kortvarig; allerede på slutten av 1500-tallet var det klare tegn på nedgang. De neste århundrene var preget av store økonomiske og sosiale svingninger, og på begynnelsen av 1900-tallet var de iberiske landene blant de fattigste i Europa. Det var først mot slutten av Francos og Salazars diktaturer på 1960 og -70-tallet at det virkelig snudde, og i dag framstår Spania og Portugal som mer typiske vesteuropeiske land.

Boken gir en helhetlig og kronologisk oversikt over Spanias og Portugals historie. Boken retter seg mot studenter i historie og iberiske studier, samt mot andre historieinteresserte som ønsker å lære mer om disse landene som så mange nordmenn har et forhold til. Historieklubben mener at boken vil være av stor interesse for medlemmene, særlig siden det finnes svært lite bøker om Spanias og Portugals historie på norsk. 

Finn Fuglestad er professor i historie ved Universitetet i Oslo.

Til toppen

Flere bøker av Finn Fuglestad:

Du vil kanskje også like

Utdrag

Utdrag fra boken

Francos hevn
Den 1. februar 1939, altså før borgerkrigen var slutt, ble det på nasjonalistisk side vedtatt en lov som kanskje savner sitt sidestykke i infamiens verden, og som mange mener avslører Franco-regimets sanne natur.
Det var en lov med tilbakevirkende kraft som definerte som forbrytere ikke bare de som hadde kjempet mot nasjonalistene etter 17. juli 1936, men også de som hadde forholdt seg passive. Den ble stående ved lag til 1969. «Rengjøringen», det vil si henrettelsene, fortsatte da også etter første april 1939. Historikerne er uenige om hvor mange som ble direkte henrettet, i motsetning til alle som ble ofre direkte eller indirekte for Franco-regimets terror. Men mindre enn 28 000 er utelukket,og mange historikere hevder at det reelle tallet må være rundt 50 000 (i det første tilfellet blir det 3–4 henrettelser per dag i 20 år, i det andre tilfellet nesten dobbelt så mange). I tillegg ble ca. 270 000 dømt til straffarbeid og/eller fengsel. I mange tilfeller betydde dette en de facto dødsstraff. Selv den tyske SS-sjefen Heinrich Himmler, som ikke forbindes med finfølelse, skal ha blitt sjokkert over graden av terror og undertrykkelse da han var på offisielt besøk i oktober 1943.

Gullets forbannelse
På tampen av 1600-tallet ble det så funnet store drivverdige forekomster av diamanter og ikke minst gull i Minas Gerais-området i Brasil.
Dette var en bonanza, unntatt for de mange slavene som gjorde den mulig. Mønsteret som vi kjenner fra Spanias historie på 1500-tallet, gjentok seg imidlertid nok en gang: Portugiserne forvekslet gull med genuin rikdom og hengav seg til en ostentatorisk økonomi karakterisert av et prangende forbruk – mange brasilianske kirker glitrer bokstavelig talt av gull den dag i dag. Ikke minst, styresmaktene så ingen grunn til å bryte mønsteret med import av ferdigvarer og eksport av råvarer. Det meste av ferdigvarene kom fra England. På grunn av gullrushet økte den engelske eksporten til Portugal og dets besittelser med hele 266 prosent mellom 1698/1702 og 1756/60. Også frakten var det engelskmennene som stod for, begge veier.Alt dette ble på sett og vis stadfestet i den velkjente portugisisk-engelske handelstraktaten av 1703 (Methuen-traktaten) som skulle stå ved lag til 1810. Den betydde at portugisisk vin ble belagt med bare to tredeler av den importtollen som gjaldt for franske viner – med det resultat at ca. 60 prosent av den vinen britene helte i seg på 1700-tallet, var portugisisk, primært portvin. (Portvin er verdenshistoriens første hetvin, det vil si vin tilsatt brandy.) Gjenytelsen var helt tollfri import av britiske tekstiler. I tillegg måtte Portugal gå inn i den spanske arvefølgekrigen på engelsk side, med høyst negative konsekvenser for landets økonomi.

Til toppen