Spansk-norske affærer (Innbundet)

la Compañia de Maderas 1857-2008

Forfatter:

og

Forfatter: og
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Antall sider: 390
Forlag: Dreyers forlag
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788282654128
Omtale Spansk-norske affærer
Det var noen unge nordmenn som i begynnelsen av den moderne industrialder oppdaget mulighetene i trelasthandel med Spania. Johan Sørensen fra Kristiansund reiste til Santander i 1857 og startet det som skulle bli La Compañia de Maderas, Trelastkompaniet på norsk. Julius Jakhelln fra Bodø, Georg Iversen fra Fredrikshald og Fredrik Langaard fra Kristiania var de øvrige gründerne. På 1870-tallet ble firmaet forsterket av kapital fra en femte norsk gründer, Frithjof Plahte, og siden også av pioneren Magnus Blikstad.
Etter hvert ble det mange norske ansatte, familier og aksjonærer - tilsammen flere hundre personer som bodde og arbeidet i Spania. Noen vendte tilbake til Norge atskillig mer formuende enn da de dro ut og investerte stort i norske selskaper. Sammen med sine familier utgjorde de et viktig norsk-spansk nettverk.
I dag ligger Guggenheim-museet i Bilbao på de gamle trelasttomtene til Trelastkompaniet. I denne boken følger vi forfatterne på jakt etter historien om det spansk-norske foretaket, som holdt stand i Spania gjennom over 150 år, politisk urolige år med verdenskriger, borgerkrig og Franco-styre i Spania. Vi følger både selskapet og menneskene på deres oppturer og nedturer.

Til toppen

Flere bøker av Knut Aukrust og Dorte Skulstad: