Srebrenica (Innbundet)

Notater fra et helvete

Forfatter:

Brit Bakker Haugen (Oversetter)

Forfatter:
Innbinding: Innbundet
Utgivelsesår: 2010
Antall sider: 248
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Srebrenica
Oversatt av: Haugen, Brit Bakker
ISBN/EAN: 9788202315641
Kategori: Historie
Omtale Srebrenica

Srebrenica - den største massakren i Europa etter 1945

Forfatteren var vitne til opptakten av den største massakren i Europa etter 1945 og boken er den eneste innsiderberetningen som finnes fra tragedien som utspant seg i den bosniske byen Srebrenica. Dette gjør boken Srebrenica. Notater fra et helvete til et helt unikt dokument.

Emir Suljagic var knapt 18-år da han sammen med tusenvis av andre under Bosniakrigen i 1992 flyktet til det formodentlig sikre Srebrenica. I korte nedtegnelser forteller han om hverdagslivet i en unntakstilstand, om sult og stadige angrep fra de serbiske styrkene – og den forsøksvise motstanden fra de som var innesperret i enklaven.
    Det som reddet forfatterens liv er jobben som tolk for FN-styrkene i det FNs sikkerhetsråd i 1992 beslutter at Srebrenica skal være en beskyttet sone. Da tropper fra den bosnisk-serbiske armeen under ledelse av den serbiske generalen Radko Mladic inntar byen en 11. juli 1995, skjønner flyktningene – men ikke FN og det internasjonale samfunnet – hva som vil skje. Ikke mange dager senere begynner serberne å skille alle menn mellom 12 og 72 år fra sine familier. Noen blir øyeblikkelig skutt og til sammen blir rundt 8000 mennesker henrettet.
    Emir Suljagic beskriver det ufattelige som skjer på en gripende og sterk måte. Samtidig får han fram hvor lite det skal til før man lar sin neste i stikken og hvilke dramatiske konsekvenser byråkratisk stivsinn kan få.
Dette er en ubetinget ærlig bok ført i et nøkternt-poetisk språk, både atmosfærisk fortettet og reflektert. Hendelsene skildres med et mørkt alvor som gjør desto større inntrykk på leseren. Det er også et poeng at Suljagic kun beskriver det han selv har opplevd.
    Boken følger utviklingen løst kronologisk i form av lengre avsnitt/notater. Suljagic beskriver små hendelser, hverdagsliv og ekstreme erfaringer blandet med intelligente refleksjoner. På tross av at forfatteren er part i saken er beskrivelsene og fortellingene ikke preget av hevnlyst. I stedet skriver han på et godt litterært nivå om hvordan livet ble snudd på hodet og til slutt leder til det verste massemordet siden 2. verdenskrig – fra å være en vanlig tenåring som spilte dataspill og hørte på Metallica til å overleve i det som praktisk talt opplevdes som en konsentrasjonsleir hvor naboer ble skutt eller sultet i hjel og den mest gangbare valutaen var sigaretter.

 

OM FORFATTEREN: Emir Suljagic (f. 1975) søkte sammen med tusenvis av andre bosniske muslimer tilflukt i Srebrenica i april 1992. Han har studert samfunnsvitenskap og er i dag forsker ved universitetet i Hamburg.

Til toppen