Støy (Heftet)

når dømmekraften svikter

Forfatter:

, og

Inger Sverreson Holmes (Oversetter)

Forfatter: , og
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2022
Antall sider: 458
Forlag: Pax
Språk: Bokmål
Originaltittel: Noise
Oversatt av: Holmes, Inger Sverreson
ISBN/EAN: 9788253043487
Omtale Støy
Se for deg at to leger i samme by gir totalt ulike diagnoser til identiske pasienter - eller at to dommere ved samme domstol idømmer helt ulike straffer til folk som har begått nøyaktig samme type kriminalitet. Sett at når et selskap behandler klager fra kundene, avhenger utfallet av hvilken kundebehandler som får jobben. Forestill deg videre at den samme legen, den samme dommeren eller kundebehandleren kommer til ulike resultater avhengig av om det er før eller etter lunsj, eller mandag fremfor fredag. Dette er eksempler på «støy»: variabilitet i avgjørelser som burde vært identiske.

Gale beslutninger spiller en stor rolle i livet vårt, også når mye står på spill. Våre vurderinger, og det inkluderer de såkalte ekspertenes, er mye mer preget av tilfeldigheter enn vi er klar over. Men både enkeltmennesker og organisasjoner er som regel helt uvitende om i hvor stor grad tilfeldighetene herjer.

I hvilken grad folk vil motsi sine egne tidligere avgjørelser når de presenteres for samme problemstilling på nytt, er en indikator på mengden støy. Fenomenet reduserer kvaliteten på vurderinger og beslutninger over alt, i næringslivet, i privatlivet og i samfunnet for øvrig.

Denne boken presenterer systemer for å måle støy. Det viser seg dessverre at det ikke blir mindre støy av at beslutningstakerne er erfarne. En mulig løsning er i større grad å erstatte menneskelig vurdering med algoritmer, men også andre effektive metoder finnes - når man først har blitt klar over problemet.

Til toppen

Andre utgaver

Støy
Bokmål Innbundet 2021
Noise
Engelsk Heftet 2022
Noise
Engelsk Heftet 2022

Flere bøker av Daniel Kahneman, Olivier Sibony og Cass R. Sunstein: